NOAPTEA MUZEELOR 2022


Dates and Hours:
Host:

Strada Matei Basarab 16, Craiova 200352, Romania

About

Evenimentul european 𝗡𝗼𝗮𝗽𝘁𝗲𝗮 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗲𝗹𝗼𝗿, ediția a-XVIII-a, se va desfășura la Craiova, la Muzeul Olteniei, sâmbătă, 14 mai 2022, începând cu ora 19.00, până la terminarea fluxului de vizitatori. Cu această ocazie, publicul va beneficia de acces gratuit în toate cele trei locații expoziționale ale muzeului: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr.14), Secția de Științele Naturii (str. Popa Șapcă, nr. 8, Secția de Etnografie - Casa Băniei (str. Matei Basarab, nr. 16). 
𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗘𝘁𝗻𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲 (𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗕ă𝗻𝗶𝗲𝗶), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – va prezenta publicului vizitator două expoziţii permanente și un salon de fotografie:
 𝗥𝗶𝘁𝗺𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗩𝗶𝗲ț𝗶𝗶 - este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.
 𝗙𝗮𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗣ă𝗶𝗻𝗶𝗶- Expoziţia este de fapt o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.
Spațiul expozițional al secției va găzdui „𝗦𝗮𝗹𝗼𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗥𝗲𝗴𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗙𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗟𝗶𝗰𝗲𝗲𝗻𝗶 „𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗮 î𝗻 𝗶𝗺𝗮𝗴𝗶𝗻𝗶”- acțiune organizată sub egida Asociației "Dacica", Societatea Română de Artă Fotografică, de Asociația Culturală Craiova și Muzeul Olteniei, Fotocluburile ”Mihai Dan Călinescu” și ”Mircea Faria” și, în colaborare, cu Inspectoratele Școlare Județene Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, ce va aduce în lumina reflectoarelor peste 65 de fotografii realizate de liceeni pasionați de fotografie, ce abordează tematici de actualitate: “Simfonie de umbre”, „Solitudinea comunicării”, „Așteptare”, „Balerina fără chip”, „Apus pe Dunăre” etc.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internațional, în cadrul căruia, mii de muzee şi instituţii culturale din Europa își aprind luminile și își deschid porțile, în aceeași noapte, pentru ca milioane de oameni să sărbătorească cultura. 
Manifestarea este sprijinită, la Craiova, de către Consiliul Judeţean Dolj. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.