● câine cu om. câine fără om ● regia Radu Afrim

● câine cu om. câine fără om ● regia Radu Afrim


Location:


Strada Alexandru Ioan Cuza 11, Craiova 200585, Romania

Dates and Hours:

About

"„câine cu om. câine fără om” e un spectacol ce îţi amplifică toate sentimentele din cotloane, pe care prea rar le scoţi la lumină. După această întâlnire cu un personaj principal canin multiplicat în multe oglindiri ale umanităţii sale, te simţi mai puţin om, tu, cu toate meritele, manierele, procedurile tale inteligente şi gadgeturile care îţi ies din buzunare. Şi când ţi speli ruşinea odată cu mâinile şi faţa, îţi iei inima în dinţi şi clăbuceşti şi măcar câteva din straturile de piei sintetice pe care ţi le-ai lipit sârguincios peste simţiri şi nu îţi mai e atât de frică de visele, putinţele, neliniştile şi slăbiciunile tale."
Alina Epîngeac
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
𝐜𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐜𝐮 𝐨𝐦. 𝐜𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐨𝐦
un spectacol pe texte de Simona Goșu, Maria Manolescu, Dan Coman, Lia Bugnar, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim
Regia, video și universul sonor: Radu Afrim
Scenografia: Irina Moscu
Coregrafia: Flavia Giurgiu
Efecte video & animație: Cristian Niculescu
Asistentă de regie: Claudia Gorun
Asistentă de scenografie: Gloria Bucătaru
Make-up: Minela Popa, Mihaela Guran
Design lumini: Dodu Ispas
video "oameni și câini": Orlando Edward
Cu: Alex Calangiu, George Albert Costea, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Geni Macsim, Alina Mangra, Claudiu Mihail, Cătălin Mihai Miculeasa, Raluca Păun, Tamara Popescu, Vlad Udrescu, Costinela Ungureanu, Petronela Zurba, Adrian Tudor, Mihai Viță.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
𝐃𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢:
Partea I - 1h 50 min
Pauza - 20 min
Partea a II-a - 2h
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
★★★★★ "Prin calitatea sa ideatică şi estetică, spectacolul câine cu om, câine fără om merită orice efort de deplasare din partea spectatorilor. Dacă nu pentru a afla, măcar pentru a începe să se întrebe cine sunt cu adevărat."
Sanda Vișan, Adevărul.ro
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
★★★★★ "Spectacolul lui Radu Afrim ne provoacă să ne uităm mai profund în noi înșine decît sîntem dispuși de obicei să o facem. Probabil avem tendința să ne credem mai buni, mai miloși, mai corecți, mai umani decît sîntem, de aceea preferăm să ținem ascuns animalicul din noi, legat strîns cu lanțuri. Îl ținem atît de bine ferecat, încît ajungem să mai uităm de el. Și atunci nu mai sîntem vigilenți, iar ne-umanul, dez-umanul evadează și face ravagii. Și sîntem uimiți, tocmai pentru că am crezut că dacă nu ne mai gîndim la aceste breșe din perfecțiunea interioară dorită ele vor înceta să mai existe. Această oglindă dureroasă pe care Afrim ne-o pune în fața subconștientului nostru nu are însă rolul de critică, nu este un deget întins acuzator către imperfecțiunile noastre. Scopul nu este să plecăm capul rușinați, ci să fim mai conștienți, mai realiști cu privire la limitele, la bunătatea și generozitatea de care credem că sîntem capabili."
Silvia Dumitrache, Observator cultural

★★★★★ "câine cu om. câine fără om are ceva din drumul prin / spre infern din Apocalypse Now. Infernul singurătăţii (umane), infernul disponibilităţii (canine) sfârşind însângerată. Poate că e un diagnostic prea dur, poate alţi spectatori au văzut altfel.
Nu e deloc un spectacol comod. Nici de privit, nici de jucat. Nu atât scenografia (Irina Moscu), discretă & justă, nici proiecţiile video sau animaţia (Cristian Niculescu), nici măcar pregnantul univers sonor (regizorul, desigur) induc senzaţiile de mai sus. E vorba, în prima rând, de text (stilul de a dramatiza al lui Afrim privilegiază enorm cuvintele, din nuvela originală, aproape nimic nu se taie, totul se rosteşte) şi, desigur, de interpretarea actoricească. Cândva fragil, Afrim e, în acest caz, neobişnuit de brutal.
Oricât de puternice imaginile cu câinii de la adăpostul craiovean îmbrăţişând actorii în fotografii proiectat pe peretele alb din adâncul spaţiului de joc în debutul spectacolului, oricât de impresionantă cadenţa paşilor bătrânului câine ce amuşinează lumina în episodul final, nimic nu egalează duritatea vorbelor, semnificaţia tăcerilor, caracterul intens abraziv al gesturilor (coregrafia: Flavia Giurgiu) şi vocilor actorilor."
Mihai Brezeanu, Liternet.ro

★★★★★ "Spectacolul „câine cu om. câine fără om” montat de Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova nu e doar un prilej de a pune laolaltă povești emoționante cu și despre câini. E o încercare reușită de a trimite Omul în pielea celui mai bun prieten al lui, Câinele, spre a înțelege mai bine adevărata valoare a celor mai importante teme care ne traversează tuturor scurta întrupare pe acest pământ, căruia nu ar trebui să-i facem umbră degeaba."
Luciana Antofi

★★★★★ "Excelent în toate aparițiile este George Albert Costea (în special în travesti – Doamna Avieriței, vecina din „Fragil, crainica TV Camelia Boschet din „Iago și mireasa din musical-ul „Vânătorul marca Trio Grigoriu, dar și în rolul înduioșător al câinelui Ochiuc sau al nemilosului Vampir cu inimă), mereu un fel de personaj-tampon, responsabil cu buna dispoziție, cu sarcasmul, cu etica, cu moralul, cu tradiționalul și cu superstițiile și dărâmarea lor, cu răzgândelile, practic, în general, cu ancestralul. Și-i iese al naibii de bine."
Luciana Antofi

★★★★★ "Spectacolul lui Afrim este, ai zice, despre câini. Și este și despre câini, despre afecțiunea lor, despre iubirea pe care câinii din adăpost o așteaptă de la noi.
Dar spectacolul lui Afrim este și despre noi, foști sau actuali stăpâni ai câinilor. Este despre incapacitățile noastre de a iubi necondiționat (cum o fac câinii), despre divorțuri în urma cărora iubirea cade la partaj, despre oameni care îngroapă fericirea în vacarm, despre oameni care simt că toate orașele de pe hartă s-au terminat, despre oameni care trăiesc 100 de veri fără ierni între ele.
"câine cu om. câine fără om" este un spectacol în care uneori câinii sunt doar pretexte pentru oameni care schelălăie. Am văzut timp de 4 ore câini care sunt umanizați și oameni care devin animalici."
Raisa Beicu

★★★★★ "Vlad Udrescu are cel mai emoţionant-performant monolog. Fiul care, asemenea unui câine, rămâne alături de mama sa bolnavă, o îngrijeşte cum ştie mai bine şi îşi păstrează seninătatea pe care o amestecă printre suferinţă şi neputinţă. E atâta forţă în cuvintele spuse în grai ardelenesc, atâta candoare, răbdare; gândul său interior strigă din spatele cuvintelor blânde şi pumnul în plex pe care îl primeşti odată cu lacrimile pe care le lasă să îi curgă e unul dintr acele momente când totul e aşa cum ar trebui să fie."
Alina Epîngeac

★★★★★ "Ai sau nu ai câine, iubeşti sau nu patrupedele, e treaba ta! Dar sigur n-ar trebui să ratezi şansa de a afla cum se văd oamenii, oglindiţi în ochii arzători ai câinilor din spectacolul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, „câine cu om, câine fără om”. Aşa cum i-a imaginat, cu forţa sa vizuală, Radu Afrim."
Sanda Vișan, Adevărul.ro
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
 BILETE:
- online, pe www.tncms.ro: https://ebilet.tncms.ro/ebilet
- la Agenția de bilete a teatrului
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
https://tncms.ro
https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova