EF#14 // Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite with Manuel Pelmuș


Data și ora:
Gazdă:

Calea Unirii 15, Craiova 200419, Romania

Despre

Explore Festival #14 - Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival

29.10.2019 / 15:00-17:00
30.10.2019 / 15:00-17:00
Muzeul De Arta Craiova

Accesul se face pe baza biletului de intrare în Muzeul De Arta Craiova

Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului)
Acțiune continuă

Autor: Manuel Pelmuș
Cu: Cristina Toma, Maria F. Scaroni
Producție: WASP Working Art Space and Production Studios
Proiect co-finanțat de: Institutul Cultural Român, AFCN
Proiect comisionat de Festivalul de Artă Europalia, curator Andreea Căpitănescu, pentru expoziția Brancusi: Sublimation of Form, la BOZAR, Bruxelles
Parteneri: Muzeul Național De Geologie, București si Muzeul de Artă Craiova

Un Lux Pe Care Nu Ni-l Putem Permite (Cumințenia Pământului) pornește de la o sculptură mai puțin cunoscută a lui Constantin Brâncuși, Sculpture For the Blind (1920), împreună cu o versiune „imaterială” a sculpturii Cumințenia Pământului (1907). Lucrarea propune un alt tip de raportare la istorie, memorie colectivă și la spațiul expozițional. O istorie aflată în continuă mișcare și în transformare care permite, simultan, o multitudine de perspective.

Într-o cameră aflată în întuneric, versiunea „imaterială” a sculpturii Cumințenia Pământului, construită din text, va prinde viață pe durata mai multor ore, actualizând și intrând în dialog cu gestul lui Constantin Brâncuși de la 1920. Textul este un colaj format din comentarii făcute de-a lungul timpului, de la 1910 și până în prezent, de către public și critici, comentarii deseori contradictorii despre sculptură.

Cumințenia Pământului răspunde și vorbește „înapoi”. Folosindu-se de dramaturgia Sculpture for the Blind, chiar dacă nu o vedem, va trebui să ascultăm ce are de spus și cum iși dorește să rescrie istoria. O sculptură pe care nu o vezi, dar o asculți.

Proiectul este sprijinit de Institutul Cultural Român, în cadrul Festivalului Europalia, și co-finantat de AFCN. După premiera din România, opera va fi prezentată în cadrul unui turneu european, ce va începe în Bruxelles, la Centre for Fine Arts Brussels - BOZAR, cu prilejul organizării expoziției Brancusi - Sublimation of Forms, în cadrul Festivalului de Artă Europalia, 2019.

Manuel Pelmuș (n. 1974, București) trăiește și lucrează în Oslo și București. Este unul din artiștii cei mai influenți ai „noului performance”, fiind interesat în ultimul deceniu să reimagineze rolul performance-ului în contextul artelor vizuale. În anii recenți, proiectele sale au fost prezentate la Para Site, Hong Kong (2017 - 2018), Tate Modern, Londra și Tate Liverpool (2016); Ludwig Museum, Köln (2016); Off-Biennale Budapesta (2015 și 2017); Kyiv Biennale (2015); Centre Pompidou, Paris (2014); Van Abbemuseum, Eindhoven (2014); Muzeul de Artă Modernă, Varșovia (2014); Para Site, Hong Kong (2014); Bienala de la Veneția (2013), printre altele. În 2012 i s-a decernat Berlin Art Prize pentru arte performative, iar în 2014 a primit Premiul de Excelență decernat de Centrul Național al Dansului din București.

În imagine: Maria F. Scaroni
Credit fotografie: Frank Sperling

Producători: Asociația 4Culture și WASP Working Art Space and Production

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Institutul Geologic Al Romaniei - Muzeul Național De Geologie, Muzeul de Artă Craiova

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism Punct Ro, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Designist.ro, FEEDER.ro, IQads, România Pozitivă