„În căutarea lui Ionescu sau Nimeni nu e ceva“-spectacol lectură


Data și ora:
Gazdă:

Strada Alexandru Ioan Cuza 11, Craiova 200585, Romania

Despre

Pe 13/26 noiembrie se împlinesc 110 ani de la nașterea celui care a fost Eugen Ionescu (Ionesco), cel mai important scriitor român din secolul XX, un bun de tezaur al acelei Franței cosmopolite care a protejat în timp mari spirite ale culturii românești.

Cu acest prilej, Naționalul craiovean dedică un eveniment teatral celui născut în sudul României, cu o copilărie petrecută în Franța, apăsat de relațiile sale cu tatăl, revenit pentru a-și face studiile liceale și universitare în țară, despre care scria undeva: Je me suis promis de ne pas vivre dans cette ville ni dans ce pays (Entre la vie et le rêve).

Îngrozit de ascensiunea fascismului în România, reușește să plece în 1942 în Franța. În acel an, pe 22 iunie, Mihai Sebastian nota în jurnalul său: „Eugen Ionescu a plecat ieri. Miraculoasă întâmplare.”

Teatrul Național „Marin Sorescu” dedică acestui scriitor excepțional spectacolul-lectură „În căutarea lui Ionescu sau Nimeni nu e ceva”, joi, 21 noiembrie, ora 17:00, la sala „Ia te uită!”, cu o distribuție pe măsură: Angel Rababoc, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Ștefan Cepoi, Marian Politic. Textul reprezintă o adaptare de Nicolae Coande după volumul „Căutarea intermitentă”, cu inserții din cărțile „Elegii pentru ființele mici”, „Jurnal în fărâme”, „Alb și negru” și pasaje din jurnalul lui Mihail Sebastian.

Intrarea publicului este liberă.