ION ȚUCULESCU – RECONSTITUIREA


Data și ora:
Gazdă:

Calea Unirii 15, Craiova 200419, Romania

Despre

curator: Mihaela Velea, consultant științific: Cătălin Davidescu, expoziție care marchează 110 ani de la nașterea artistului

Muzeul de Artă Craiova este posesorul celei mai importante colecții de lucrări ale artistului, 173 de piese achiziționate în anii 1962, 1963, 1967, 1969, 1972, ori donate de soția sa, Maria Țuculescu. Un patrimoniu atât de generos oferă elementele necesare pentru a observa parcursul și evoluția lui Țuculescu, evidențiind dimensiunea și valoarea colecției craiovene. Pentru a recrea atmosfera din intimitatea artistului, sunt expuse câteva piese de mobilier și covoare din colecția personală a autorului.

În plus, expoziția oferă publicului prilejul de a urmări un documentar despre viața și opera sa, prin intermediul unui film pus, cu generozitate, la dispoziție de TVR Craiova. Filmul este realizat de Mirela Giodea, regia Bodgan Cristian Drăgan, și oferă date și mărturii ale unor personalități din zona artei care i-au studiat creația, sau l-au cunoscut personal: Cătălin Davidescu, Magda Cârneci, Erwin Kessler, artista Ariana Nicodim sau actorul Ștefan Sileanu. 

Pe parcursul acestui eveniment, la finisajul expoziției, va fi  lansat volumul Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu – 1965 –  un studiu de caz, cercetare care oferă informații inedite cu privire la acest subiect. Publicația a putut fi realizată datorită unei fructuoase colaborări între Muzeul de Artă Craiova și Muzeul Național de Artă Contemporană din București. 

Expoziția ION ȚUCULESCU – RECONSTITUIREA va putea fi vizitată în perioada 16 iulie - 1 septembrie 2020, de marți până duminică, între orele 10:00- 17:00.

Având în vedere contextul cauzat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, participanții la eveniment sunt rugați să respecte normele în vigoare de siguranță sanitară și cele cu privire la accesul în muzeu. Vă mulțumim!