NOAPTEA MUZEELOR 2022


Data și ora:
Gazdă:

Strada Popa Șapcă 8, Craiova 200416, Romania

Despre

Evenimentul european 𝗡𝗼𝗮𝗽𝘁𝗲𝗮 𝗠𝘂𝘇𝗲𝗲𝗹𝗼𝗿, ediția a-XVIII-a, se va desfășura la Craiova, la Muzeul Olteniei, sâmbătă, 14 mai 2022, începând cu ora 19.00, până la terminarea fluxului de vizitatori. Cu această ocazie, publicul va beneficia de acces gratuit în toate cele trei locații expoziționale ale muzeului: Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu, nr.14), Secția de Științele Naturii (str. Popa Șapcă, nr. 8, Secția de Etnografie - Casa Băniei (str. Matei Basarab, nr. 16). 
La 𝗦𝗲𝗰ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 Ș𝘁𝗶𝗶𝗻ț𝗲𝗹𝗲 𝗡𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 pot fi vizionate expoziţii ample cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.):
 La parterul secției, publicul poate admira 𝗙𝗼𝘁𝗼𝗲𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 „𝗣ă𝗱𝘂𝗿𝗲𝗮- 𝘂𝗻 𝗲𝗰𝗼𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺 𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝘁𝗿𝘂 𝗰𝘂 𝗳𝘂𝗻𝗰ț𝗶𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲” – expunere de postere  și expoziția temporară “Pești marini și oceanici din patrimonial Secției de Științele Naturii”, scopul expoziţiei fiind de etalare a unor obiecte din Colecția de ihtiologie a muzeului care conservă specii spectaculoase de pești atât ca înfățișare, cât și comportament: căluţul de mare, scorpia de mare, peştele geamantan, remona, rechinul, precum şi peştele pescar.
𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗲𝗻𝘁ă “𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗮 – 𝗧𝗲𝗿𝗿𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘀𝗶𝗹𝗶𝘀”
Periplul muzeal continuă cu o expunere care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții.
𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗲𝗻𝘁ă “𝗖𝗼𝗻𝗱𝗶ț𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗰𝗼-𝗴𝗲𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰𝗲 ș𝗶 𝗲𝗰𝗼𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝗲𝗹𝗲 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶, 𝗖𝗼𝗹𝗲𝗰ț𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲 ș𝗶 𝗿𝗼𝗰𝗶”
La etajul clădirii, sunt amenajate două expoziții care oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie, context în care se evidențiază cele mai importante ordine de mamifere, răspândirea lor zoogeografică, diversitatea lor şi curiozităţi despre mamifere.
 𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗺𝗮𝗻𝗲𝗻𝘁ă “𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝘂𝗹 ș𝗶 𝗦𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝘂𝗹 𝗻𝗼𝘀𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗼𝗹𝗮𝗿“ amplasată la ultimul nivel al secției este dedicat unei expoziții care facilitează vizitatorilor, cunoașterea spațiului cosmic. Un loc aparte în cadrul expoziției este rezervat planetei Terra, de Lună, satelitul natural al Terrei, dar și o spectaculoasă butaforie cu sol selenar și macheta navei spațiale APOLLO 11. Călătoria în Univers se încheie la Planetariu, unde prin intermediul videoproiecțiilor digitale, publicul poate viziona virtual imaginea dinamică a boltei cerești, stele, constelații, planete, asteroizi, dar și nouă filme documentare prin intermediul cărora încercăm să trezim interesul tinerilor pentru cunoaşterea Universului: 𝘔𝘪𝘴𝘪𝘶𝘯𝘦 𝘱𝘦 𝘔𝘢𝘳𝘵𝘦, 𝘎𝘢𝘭𝘢𝘬𝘵𝘰𝘴, 𝘗𝘭𝘢𝘯𝘦𝘵𝘦𝘭𝘦, 𝘓𝘢 𝘮𝘢𝘳𝘨𝘪𝘯𝘪𝘭𝘦 𝘜𝘯𝘪𝘷𝘦𝘳𝘴𝘶𝘭𝘶𝘪, 𝘊𝘶𝘳𝘴𝘢 𝘤ă𝘵𝘳𝘦 𝘗ă𝘮â𝘯𝘵, 𝘖𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘪𝘭𝘦 𝘷𝘪𝘦ţ𝘪𝘪, 𝘈𝘭𝘮𝘢, 𝘈𝘱𝘢 - 𝘰 𝘢𝘷𝘦𝘯𝘵𝘶𝘳ă 𝘤𝘰𝘴𝘮𝘪𝘤ă, 𝘋𝘰𝘶ă 𝘣𝘶𝘤ăţ𝘦𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘴𝘵𝘪𝘤𝘭ă.

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internațional, în cadrul căruia, mii de muzee şi instituţii culturale din Europa își aprind luminile și își deschid porțile, în aceeași noapte, pentru ca milioane de oameni să sărbătorească cultura. 
Manifestarea este sprijinită, la Craiova, de către Consiliul Judeţean Dolj. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.