Noaptea Muzeelor la Muzeul Olteniei


Data și ora:
Gazdă:

Strada Matei Basarab 16, Craiova 200352, Romania

Despre

Evenimentul european Noaptea Muzeelor se va desfășura la Craiova, la #MuzeulOlteniei, 𝘀â𝗺𝗯ă𝘁ă, 𝟭𝟮 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲, 𝟮𝟬𝟮𝟭, î𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗼𝗿𝗮𝗿 𝟭𝟴.𝟬𝟬-𝟬𝟭.𝟬𝟬.
 Detalii, despre ce puteți vizita la 𝗦𝗲𝗰ţ𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗘𝘁𝗻𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲 (𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗕ă𝗻𝗶𝗲𝗶), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – două expoziţii permanente și o expoziție temporară:
𝗥𝗶𝘁𝗺𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝘃𝗶𝗲ţ𝗶𝗶 - este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.
𝗙𝗮𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗣â𝗶𝗻𝗶𝗶 - Expoziţia este de fapt o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.
Expoziția temporară „𝗖ă𝗺𝗮ș𝗮 𝗰𝘂 𝗮𝗹𝘁𝗶ță 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝗮𝗹 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮 – 𝗺ă𝗿𝘁𝘂𝗿𝗶𝗲 𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰ă ș𝗶 𝗺𝗮𝗿𝗰ă 𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝘁𝗮𝗿ă” - aduce în lumina reflectoarelor 200 de ii - obiecte de patrimoniu, dintre care majoritatea cămăși cu altiță provenite în principal din arealul etnografic al Olteniei, dar nu numai căci una dintre piesele spectaculoase aparține zonei Argeșului, fiind vorba despre o cămașă de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, intrată în patrimoniul Secției de Etnografie în anii 1950.

Pentru siguranța dumneavoastră și a personalului muzeului, vă rugăm să respectați regulile de vizitare agreate pentru spațiile culturale:
 În conformitate cu reglementările privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19), în cadrul expozițiilor permanente ale muzeului se pot afla, simultan, un număr limitat de vizitatori, din acest motiv, accesul vizitatorilor în incinta muzeului se va efectua controlat și gradual,î𝗻 𝗴𝗿𝘂𝗽 𝗱𝗲 𝗺𝗮𝘅𝗶𝗺 𝟭𝟬 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲, 𝗹𝗮 𝗼 𝗳𝗿𝗲𝗰𝘃𝗲𝗻ță 𝗱𝗲 𝟭𝟬 𝗺𝗶𝗻𝘂𝘁𝗲;
Pe toată durata vizitei, publicul este rugat să respecte instrucțiunile personalului muzeului, să respecte fluxul unitar de vizitare și să poarte regulamentar măștile de protecție!
Manifestarea este sprijinită, la Craiova, de către Consiliul Judeţean Dolj. Participarea la toate aceste evenimente este gratuită.