𝗦𝗮𝗹𝗼𝗻𝘂𝗹 𝗡𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗠𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲, 𝗙𝗼𝘀𝗶𝗹𝗲 ș𝗶 𝗚𝗲𝗺𝗲


Data și ora:
Gazdă:

Calea Unirii, Craiova, România

Despre

𝗦𝗮𝗹𝗼𝗻𝘂𝗹 𝗡𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗠𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲, 𝗙𝗼𝘀𝗶𝗹𝗲 ș𝗶 𝗚𝗲𝗺𝗲 
𝗘𝗱𝗶ț𝗶𝗮 𝗮 𝗫𝗜𝗩-𝗮
Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj și, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local, organizează în perioada 𝟮𝟰-𝟮𝟲 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, î𝗻 𝗣𝗶𝗮ț𝗮 “𝗠𝗶𝗵𝗮𝗶 𝗩𝗶𝘁𝗲𝗮𝘇𝘂𝗹” 𝗱𝗶𝗻 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮, 𝗦𝗮𝗹𝗼𝗻𝘂𝗹 𝗡𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗠𝗶𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗲, 𝗙𝗼𝘀𝗶𝗹𝗲 ș𝗶 𝗚𝗲𝗺𝗲.

Ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme este organizat de către specialiștii Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei  și reunește aproximativ 40 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti ş.a.).

Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri, 24 septembrie, începând cu ora 11.00, în Piața “Mihai Viteazul” din Craiova.
  
Bijuterii cu pietre prețioase, precum rubine, safire și smaralde, semiprețioase cunoscute sau mai rare, cristale naturale montate în argint, confecționate manual, diverse minerale – vor putea fi admirate și cumpărate de craioveni, la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, în fapt un târg expozițional deschis în aer liber.

Pe parcursul celor trei zile ale acțiunii: 𝘃𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟮𝟰 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 - 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗮𝗹 𝗼𝗿𝗮𝗿 𝟭𝟭.𝟬𝟬- 𝟭𝟵.𝟬𝟬, 𝘀â𝗺𝗯ă𝘁ă, 𝟮𝟱 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 – 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗮𝗹 𝗼𝗿𝗮𝗿 𝟬𝟵.𝟬𝟬-𝟭𝟵.𝟬𝟬 ș𝗶 𝗱𝘂𝗺𝗶𝗻𝗶𝗰ă, 𝟮6 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 – 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗮𝗹 𝗼𝗿𝗮𝗿 𝟬𝟵.𝟬𝟬-𝟭𝟵.𝟬𝟬,, organizatorii vor asigura cele mai bune condiții pentru ca publicul interesat de minerale, fosile și geme să aibă posibilitatea să se documenteze, să cunoască date și detalii despre obiectele expuse, fie că vorbim de sideful de la melcul paua, sau mai puțin cunoscutele pietre ca Jaspul bondar din Indonezia ori Larimarul din Republica Dominicană, sau alte obiecte destul de rare ca Eudialitul, care se găsește în Rusia ori provine din alte țări îndepărtate.
Specialiștii, prezenți la târg, printre care îi menționăm pe: 𝙊𝙨𝙘𝙖𝙧 𝙀𝙙𝙚𝙡𝙨𝙩𝙚𝙞𝙣 (𝙜𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜, 𝙥𝙧𝙚𝙢𝙞𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝘼𝙘𝙖𝙙𝙚𝙢𝙞𝙖 𝙍𝙤𝙢â𝙣ă), 𝘼𝙣𝙖 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙡𝙖𝙘𝙝𝙚 (𝙜𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜), 𝘼𝙣𝙙𝙧𝙚𝙞 𝙂𝙤𝙧𝙙𝙪𝙯𝙖 (𝙞𝙣𝙜𝙞𝙣𝙚𝙧/𝙜𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜), ș𝙞 𝘾𝙤𝙨𝙩𝙞𝙣 și  𝙈𝙖𝙧𝙞𝙡𝙚𝙣𝙖 𝘾𝙖𝙧𝙢𝙚𝙣 𝘼𝙣𝙙𝙧𝙚𝙞 vor prezenta date despre pietrele expuse, povești legate de istoricul descoperirii lor, cât și despre utilizarea acestora nu numai ca obiecte de podoabă, ci și ca obiecte cu semnificații aparte.

Încântate în mod deosebit de Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme vor fi, cu siguranță, doamnele și domnișoarele, care vor găsi o multitudine de bijuterii: colecții de cristale, obiecte ornamentale, bijuterii realizate din pietre semiprețioase și prețioase coliere cu o cromatică încântătoare de la frumosul albastru al pietrei Lapis lazuli, brățări, broșe, cercei cu piatra lunii, aventurin, rubin, safir, chihlimbar ori jad, cristale naturale montate în argint, confecționate manual.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor regulilor sanitare speciale în vederea prevenirii răspândirii SARS-CoV-2.
Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme urează tuturor bun venit în minunata și magica lume a cristalelor, în inima Olteniei!