Vernisajul expoziției "UNINVITED"


Data și ora:
Gazdă:

Strada Alexandru Ioan Cuza 11, Craiova 200585, Romania

Despre

UNINVITED
Artiști: Nye Thompson & UBERMORGEN
Vernisaj: 21 Noiembrie 2020, ora 18.00 - 21.00
22 Noiembrie 2020 - 02 Martie 2021
În afara vernisajului expoziția se poate vizita doar cu programare la e-mail: contact@electro-putere.ro, sau la telefon: 0724 043 960.
Galeria ElectroPutere are plăcerea să anunțe deschiderea proiectului UNINVITED, al artiștilor digitali Nye Thompson (UK) și UBERMORGEN (AT, CH). O premieră globală a unei experiențe horror produsă de „Machines”.
Într-o societate globalizată în care ideologia ostensivă și tehnologia digitală împart lumea între observatori și observați, Nye Thompson & UBERMORGEN pătrund în interiorul lumii digitale pentru a crea o nouă „formă de viață” care evoluează continuu folosindu-se de AI (Inteligența Artificială). Descrisă de către artiști ca „o creatură radical nouă care privește lumea și nimic nu are sens, în timp ce ascultă universul prin milioane de senzori halucinogeni abuzați viral”, UNINVITED este o entitate autonomă proiectată să se infiltreze în rețelele CCTV (Closed-circuit television) din întreaga lume pentru a capta imagini cu scopul de a le transforma într-un film de groază în care violența, anxietatea și paranoia devin actori principali iar entitățile de tip „Machines” realizatori.
UNINVITED este un proiect artistic care poate fi înțeles ca un film de groază, experiență web și instalație de artă. Spațiul Galeriei ElectroPutere va funcționa ca un avatar al AI în care un „Monstru” mecatronic, conectat la un organism auto-evolutiv în rețea (botnet) străbate rețelele CCTV de pe mapamond pentru a colecta imagini care ulterior sunt procesate și proiectate în spațiul galeriei sub forma unui film. Un film horror despre ce se întâmplă atunci când rețelele de supraveghere și AI configurează o lume nebună a Mașinilor.

Nye Thompson (UK) este o artistă devenită programatoare software redevenită artistă. Ea creează sisteme de programe generatoare de date care explorează impactul noilor paradigme tehnologice și are un interes deosebit în ceea ce privește supravegherea controlată de mașini și aferenta dinamică a puterii. A organizat expoziții în UK, Europa și Orientul Îndepărtat, la Tate Modern, The Barbican, V & A, ZKM Karlsruhe și The Lowry. Prima ei expoziție personală Backdoored.io – a fost descrisă de C4 News drept „prea controversată ca să fie transmisă” – a devenit un generator global de clickuri și a atras după sine o plângere oficială internațională. Lucrările ei au apărut la BBC, C4, CNN Hong Kong, în the Guardian și Wired și a fost invitată ca prezentatoare la postul de radio BBC4 pentru discuția „The Art of Now: Surveillance. A fost numită „the new Big Brother” (Vogue) și „a contemporary Jacques Cousteau” (Bob & Roberta Smith). A fost premiată cu Arts Council și British Council. A fost finalistă pentru premiul Lumen în 2018 și 2019 și selecționată pentru premiul Rapoport 2019 pentru Femei în Artă și Tehnologie. Lucrarea ei a fost achiziționată recent pentru colecția permanentă a Muzeului V&A.
UBERMORGEN (AT/CH/US) este un cuplu de artiști fondat în 1995 la Viena de către lizvlx & Hans Bernhard. Parte din avangarda Net.Art a anilor 90 ' și a Acționismului Digital și Concept art al anilor 2000, UBERMORGEN este reprezentativ pentru abordarea radical-subversivă a datelor și a materiei. UBERMORGEN dețin mai mult de 175 de website-uri/domenii proprii care au fost prezentate în mai mult de 3000 de buletine de știri și recenzii. CNN i-a numit Maverick Austrian Business People, NY Times i-a numit simply brilliant . UBERMORGEN a expus la Centrul Pompidou, la MoMA/PS1, la Bienala de la Sydney, la MACBA Barcelona, New Museum New York, SFMoma, ICC Tokio și Bienala Gwangju, Galeriile Serpentine, Whitney Museum. Principalele influențe: Rammstein, Samantha Fox, XXXTentacion și Pixibücher, Olanzapine & LSD, Kentucky Fried Chicken's, Coconut Shrimp Deluxe și Acționismul Vienez. UBERMORGEN susține conferințe la nivel internațional și conduce catedra de Rețele din cadrul Academiei de Arte Media din Koln.
Credite:
Autori: Nye Thompson & UBERMORGEN
Cu contribuția:
Compozitor / design de sunet: Thom Kubli
Consultanță proiect: Adrian Bojenoiu
Echipă de branding și web: Studio Hyte
Design industrial și prototip monstru: Tareg Al-Zamel
Fotografie și videografie: Geoff Titley
Arhitectură software și învățare automată: Richard Hopkirk și Martin Dixon
Mecatronică: Modulab - București
Prototipuri vizuale CCTV: Alexander Zenker
Cu suportul generos al:
Administrația Fondului Cultural Național, Teatrul Național Marin Sorescu, Arts Council England, British Council, City of Vienna, Federal Chancellery of Austria, Furtherfield, Haringey Council, OKdo, Pro Helvetia
Parteneri: Revista ARTA, TVR, Scena9
***
Proiect cultural co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
***
Evenimentul va respecta normele sanitare și regulile de distanțare socială. Accesul se face printr-un singur punct și evacuare se face printr-un punct separat. Accesul se va face exclusiv cu măști de protecție, care vor fi purtate pe toată durata evenimentului. Tuturor participanților li se va lua temperatura la intrare, și nu va fi permis accesul persoanelor simptomatice (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată) și nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3℃. Persoanelor care refuză să le fie verificată temperatura nu li se va permite accesul în incinta Teatrului.
Locații ale proiectului:
Galeria ElectroPutere
21 November 2020 - 02 March 2021
Str. A. I. Cuza, Nr. 11, în incinta Teatrului Național ”Marin Sorescu”, Craiova
Website: www.electro-putere.com
Furtherfield - UK, Londra
31 Octombrie 2020 - 31 Ianuarie 2021
Website: www.furtherfield.org