ZIUA HEKTOMERON


Data și ora:
Gazdă:

Strada Alexandru Ioan Cuza 11, Craiova 200585, Romania

Despre

- 𝐙𝐈𝐔𝐀 𝐇𝐄𝐊𝐓𝐎𝐌𝐄𝐑𝐎𝐍 -
𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐥𝐮𝐧𝐠 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐱 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐦𝐩𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐑𝐮𝐬𝐚𝐥𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐒𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮” 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐚

- Luni, 21 iunie 2021, începând cu ora 19:00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se va desfășura probabil cel mai lung spectacol de teatru din istorie: ZIUA HEKTOMERON. Data nu a fost aleasă întâmplător, căci pe 21 iunie este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, numită și Ziua Soarelui.
 - Inspirat din 𝑫𝒆𝒄𝒂𝒎𝒆𝒓𝒐𝒏𝒖𝒍 lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an iar timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de livestreaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al Hektomeronului.
 - Fiecare episod a însemnat, de fapt, câte o poveste a Decameronului transpusă scenic. La acest proiect au lucrat, alături de cei 31 de actori ai Naționalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea țări, fiecare tratând într-o manieră unică universul lui Boccaccio, într-un maraton artistic ce reprezintă o radiografie a lumii contemporane, un manifest ca și un credo artistic – lumea este suma identităților și acțiunilor noastre. Un proiect născut din dorința de a ieși dintre zidurile ridicate de virusul care a condamnat la recluziune forțată întreaga lume.
 - Fiind transmise online, episoadele Hektomeron au fost văzute de publicul din întreaga lume, statisticile arătând faptul că au avut loc vizionări ale proiectului din peste 160 de țări.
 - Luni, 21 iunie, vor fi prezentate publicului TOATE aceste episoade, într-un 𝐦𝐚𝐫𝐚𝐭𝐨𝐧 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐚𝐥 𝐮𝐧𝐢𝐜 𝐢̂𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞. Astfel, publicul va putea să urmărească direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului.

Însă, mai mult decât atât, cei care vor fi în sală nu vor vedea doar un spectacol de teatru, ci un „spectacol al spectacolului”, deoarece pe scenă se vor afla, la vedere, toate componentele artistice și tehnice care vor face posibilă transmisia celor 100 de performance-uri în întreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consolă de lumini până la elemente de recuzită, staff tehnic, echipa de producție. Cei care vor intra în Sala „Amza Pellea” a teatrului se vor simți ca și când ar fi intrat pe un platou de filmare.

𝑁𝑒 𝑑𝑜𝑟𝑖𝑚 𝑐𝑎 𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑠𝑎̆ 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑒 𝑙𝑎 𝑒𝑚𝑜𝑡̦𝑖𝑎 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑚𝑖𝑠𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑎𝑟𝑡𝑖𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑖̂𝑛 𝑠𝑖𝑛𝑒 𝑐𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑓𝑎𝑐𝑎̆ 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑒𝑚𝑜𝑡̦𝑖𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑐𝑒𝑙𝑢𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑛𝑔 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑎𝑐𝑜𝑙 𝑑𝑖𝑛 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒.
Vlad Drăgulescu, director artistic al TNCMS și coordonatorul proiectului Hektomeron
Puse cap la cap, toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului însumează 25 de ore și 30 de minute de spectacol, ceea ce face ca HEKTOMERON să devină, probabil, cel mai lung spectacol de teatru din istorie.
Spectatorii vor putea urmări acest uriaș eveniment direct din Sala Mare a teatrului, iar intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Totodată, pe esplanada din fața teatrului vor fi montate două ecrane imense pe care se vor putea urmări în timp real performance-urile desfășurate în sală, iar spectatorii care nu vor putea veni la Craiova vor avea posibilitatea de a urmări acest maraton direct în website-ul evenimentului, www.hektomeron.com
 - HEKTOMERON se va încheia, așadar, marți, 22 iunie 2021, la ora 20:30, cu performance-ul lui Marius Manole (singurul actor invitat din afara trupei, care va prezenta povestea 10 din ziua 10 a Decameronului, în regia lui Radu Afrim.
HEKTOMERON este un proiect teatral aflat sub Înaltul patronaj ITI – Institutul Internațional de Teatru.
 - Hektomeron este promovat la nivel global de către Ministerul Afacerilor Externe prin misiunile sale diplomatice și de către Institutul Cultural Român, prin rețeaua institutelor culturale din întreaga lume.
 - De asemenea, UNESCO România a inclus Hektomeron în programul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO.
 - Evenimentul este susținut de către Ministerul Culturii.
===============================
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu a lansat proiectul internațional HEKTOMERON, un mesaj universal al speranței.
Naționalul craiovean este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.
Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

INTRAREA ESTE LIBERĂ pe tot parcursul evenimentului!