Casa Grigore Gabrielescu

Monument / Obiectiv arhitectural


Address

Casa Grigore Gabrielescu, Strada Brândușa 16, Craiova 200421, România

Despre

Casa Grigore Gabrielescu este un monument istoric de arhitectură aflat în apropierea zonei centrale a orașului Craiova, pe str. Brândușa, la numărul 14. Clădirea este situată vis-a-vis de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei (fosta Școală Centrală de Fete) și în imediata vecinătate a Bisericii Sf. Nicolae – Brândușa. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea, casa a preluat numele tenorului Grigore Gabrielescu.
Tenor de talie internațională, profesor, fost director al Teatrului Național din Craiova și al Școlii de Muzică “Elena și Elefterie Cornetti”, Grigore Gabrielescu s-a născut și a trăit în acest edificiu. De asemenea, în acest imobil a locuit temporar și scriitorul George Coșbuc după căsătoria sa, la 1 iunie 1895, cu Elena Sfetea, sora editorului C. Sfetea. Aici i s-a născut, la 11 august 1895, unicul fiu al scriitorului, Alexandru, decedat la 26 august 1915 într-un accident de automobil în drum spre Tismana.
Grigore Gabrielescu a fost fondator, președinte activ și, mai târziu, președinte de onoare al societăților corale Hora și Armonia. Moare la 13 martie 1915 la Craiova. Pe lângă casa care îi poartă numele, memoria marelui tenor Grigore Gabrielescu mai este cinstită și prin două străzi, una în Craiova și una în București, care îi poartă numele.

Sursa: www.monumenteoltenia.ro/

Alte sugestii

Mausoleul Familiei Filișanu

Monument

Monumentul Frații Buzești

Monument / Statuie

Primăria Municipiului Craiova, fostul Palat Banca Comerțului

Instituție publică / Monument / Obiectiv arhitectural

Casa Glogoveanu, fostul Tribunal Dolj

Monument / Obiectiv arhitectural

Casa Vorvoreanu, Palatul Mitropolitan

Monument / Obiectiv arhitectural