Portul Cultural Cetate, oaza de liniște de la malul Dunării doljene

Portul Cultural Cetate, oaza de liniște de la malul Dunării doljene


La circa 70 de kilometri de Craiova, pe malul Dunării, există un loc ideal de relaxare pentru cei care vor să fugă de viața agitată de la oraș, măcar pentru câteva ore. Portul Cultural Cetate, spațiu de desfășurare pentru festivaluri de film și diverse evenimente culturale, este, în restul timpului, mai degrabă un prilej de a te relaxa și de a simți pulsul naturii și al vieții simple de la malul Dunării.
Facebook - Port Cultural Cetate

Odată un port de boabe prin anii 1880, acum portul a fost transformat într-un spațiu multicultural, de intersecție româno-sârbo-bulgară, cu posibilitate de acomodare și de a hrăni oamenii care vin aici de la zeci, poate sute de kilometri depărtare.

Experiența culinară a locului e departe de restaurantele cu pretenții, de preparatele gourmet sau de luxul ireproșabil al localurilor cu multe stele de renume. În schimb, oferă experiența pură a statului la țară, înconjurat de păduri, livezi, măgăruși domesticiți, câini, pisici și șopârle mititele ce ți se plimbă pe lângă picioare, pe aleea pietonală de lângă apele Dunării.

Culinar vorbind, dacă vrei să mănânci ca la bunica, gustul de acasă vine la pachet cu străchinile de lut în care aburesc ciorbele groase și încântătoare, suficiente ele singure pentru o masă copioasă. Curajoșii pot merge mai departe la felul doi, adică la combinațiile de cărnuri, legume, murături în saramură, dulcețuri de ardei iuți și mămăligi, care se combină între ele așa cum e mai bine. Desertul e unul singur, iar toată mâncarea enumerată mai sus se schimbă la fiecare vizită, astfel că e aproape imposibil să mănânci același lucru. Lista de mâncăruri e scrisă cu creta pe o tablă, ca la școală, făcând din tine un elev foarte atent atunci când vrei să descoperi ce o să-ți comanzi.

Mâncarea de la marginea Dunării – sau mâncarea oltenească, doljeană, mai bine zis – are o aromă a ei, inconfundabilă, înzestrată cu verdețuri multe și cu grăsimi mai puține. E o cultură a legumelor îmbrățișată de malurile Dunării, astfel că ar fi păcat să nu existe un loc care să profite la maxim de prospețimea lor.

După ce mănânci, trebuie să te lași un pic să-ți tihnească totul și să se așeze corespunzător. Și cum mai bine să faci asta decât să stingi setea sărată cu un vin bun de la el de-acasă sau cu un sirop de soc cu sifon, care gâlgâie rece în carafele transpirate. Iar în timp ce guști din nectarul local, să te lași purtat de umbra copacilor mai vechi decât lumea, să îți clătești ochii cu valurile Dunării și cu o lume care stă în loc numai pentru tine.

Parcă totul e gândit ca, după ce te ridici de la masă, pașii să te poarte prin împrejurimile portului, pe aleile bătătorite de alte mii de pași, prin verdeață, cireși, duzi și insecte care se bagă în seamă cu tine. Asta e viața de la țară, cea către care mulți fug din ce în ce mai mult în ultima perioadă.

La o distanță scurtă, dacă vremea te lasă, poți să te așezi pe plaja de pe malul Dunării, să te scalzi și să lași soarele să te vadă preț de câteva ore. Iar, dacă vrei să rămâi, ai la dispoziție camere acoperite sau camerele de sub cerul liber, ce oferă somn sub cântecul insectelor: corturile cu care vii de acasă.

Se știe că cele mai frumoase lucruri în viață sunt lucrurile simple, care nu au nevoie de prea multă șlefuire ca să fie. În cele din urmă, reîntoarcerea la natură va fi făcută din ce în ce mai des, de către fiecare dintre noi. Și ce bine că avem unde!
Port Cetate

Foto: discoverdolj.ro

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova