Poftiți la un festival cât vocea ei! Maria Tănase, elogiată din nou la Craiova

Poftiți la un festival cât vocea ei! Maria Tănase, elogiată din nou la Craiova


Un spirit liber, deosebit, poate cea mai frumoasă voce a folclorului românesc, Maria Tănase a fost și a rămas un artist de inspirație internațională, care a reușit să depășească granițele românești. Drept dovadă, artiști internaționali de renume i-au preluat melodiile și-i duc mai departe moștenirea muzicală.

Legătura sa de netăgăduit cu Oltenia a fost acea că tatăl său s-a născut pe aceste meleaguri, dar și relația sa cu marele sculptor Constantin Brâncuși. „Pasărea măiastră a cântecului românesc”, așa cum o numea istoricul Nicolae Iorga, Maria Tănase a rămas în sufletul oltenilor chiar și după după moartea sa tulburătoare din 1963. La șase ani distanță, în 1969, la Craiova se lua deja inițiativa unui festival care să-i poarte numele.

Și iată-ne ajunși în 2019, la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“, celebrând, totodată, 50 de ani de la lansarea sa.

Consiliul Județean Dolj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj anunță că evenimentul va avea loc în perioada 11-15 noiembrie, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, iubitorii folclorului românesc având ocazia să urmărească cele mai bune voci din țară, alături de tarafuri din Craiova și Chișinău.

Festivalul are și o sesiune de comunicări deschisă publicului, cu tema „Maria Tănase și valorificarea folclorului românesc”, care va avea loc marți, 12 noiembrie cu începere de la ora 13:00. Ea va fi prezidată de către prof.univ.dr. Florea Firan și de către directorul festivalului Amelia-Loredana Etegan.

Biletele s-au pus în vânzare pe 1 noiembrie, la prețul de 50 de lei/ seară, la agenția Teatrului Național.

Mai multe detalii despre festival

În tot restul anului, cei ce vor s-o cunoască pe frumoasa Maria Tănase, o pot face cu ajutorul arcului de peste timp creat de specialiștii de la Muzeul Olteniei – Secția Etnografie.

Muzeul Olteniei - Colecția Maria Tănase

Colecția dedicată ei strânge o multitudine de obiecte personale, documente și fotografii care întregesc povestea sa, una unică în peisajul artiștilor din România.

Foto: wikipedia.com, muzeulolteniei.ro

Alte sugestii

Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!