Craiova ca un muzeu în aer liber (2) – Centrul Istoric


Acum, că vara cu a ei căldură uneori neîndurătoare începe să ne părăsească și că ne putem plimba mai relaxați ca de obicei, ar fi păcat să nu ne luăm un pic din timpul nostru și să ne aruncăm privirea pe detalii din jur pe care, poate, nu le-am observat niciodată. 

Și ce loc mai potrivit pentru asta decât Centrul Istoric al Craiovei, unde ne așteaptă povești de toate soiurile, scrise în zidurile, în tencuiala și pe tocăria veche ale unor construcții deosebite? Odată case din zona negustorească, clădirile din principala zonă de atracție a Băniei poartă și astăzi detalii care nu au cum să nu îți surprindă privirea.

Așa că haideți să mergem împreună la pas prin Centrul Istoric al Craiovei și să zăbovim un pic, privind în jurul nostru. Turiști sau de-ai locului, e păcat să nu lăsăm casele să ne vorbească și să ne spună istorii pe care doar ele le știu cel mai bine. 

Iată câteva imagini pe care le-am surprins pentru voi și pe care, la rândul vostru, le puteți vedea, dacă vă lăsați îmbiați de una dintre cele mai frumoase zone ale orașului.

De pe Lipscani, de unde putem observa modelul caselor vechi - la parter cu prăvălii, la etaj cu locuințe - și până pe principala Frații Buzești, avem ce vedea atât în detalii de arhitectură cât și în ansambluri ale clădirilor.

Magazinele de mătăsuri, de croieli fine și toate afacerile care existau pe vremuri s-au transformat astăzi, așa cum inevitabil se petrece, odată cu trecerea timpului. Chiar dacă nu mai suntem la sfârșitul secolului XIX ori la începutul secolului XX, atunci când toată forfota orașului exista în această zonă, putem face un exercițiu de imaginație care să ne întoarcă puțin în timp.

Și nici măcar nu trebuie să îl facem singuri, având în vedere că încă mai există anumite afaceri tipice acestei zone care s-au păstrat cu acel aer aparte. Fie că vorbim despre un magazin de geamuri sau rame ori despre o croitorie care arată diferit față de magazinele noi sau de baruri, cu siguranță putem să ne arătăm aprecierea printr-un modest omagiu: să stăm preț de câteva secunde și să admirăm ceva ce a avut tăria să se păstreze în timp. Și, de ce nu, să călcăm pragul acestora pentru a afla poveștile exact de la sursă.

Din fericire, majoritatea clădirilor din centrul istoric au fost restaurate odată cu modernizarea întregii zone, astfel că în anumite locații te poți bucura de o mâncare bună sau de un pahar de vin chiar în casele care au fost păstrate cu gust și cu respect față de istorie.

Spre comparație, mulțumită celor de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, care au digitalizat și s-au îngrijit de imaginile Craiovei de odinioară, putem să vedem exact cum era înainte și să retrăim.

Însă, cel mai important, prin pașii care ne poartă pe oriunde prin oraș și prin județ, e să respectăm aceste moșteniri și, dacă le deținem, să le îngrijim cum putem mai bine. Până la urmă, ce am fi fără dovada vie a istoriei noastre?

Foto: memorielocala.aman.ro, discoverdolj.ro

Alte sugestii

#TheShakespeareWay. Craiova devine capitala teatrului mondial între 19 și 29 mai
Noaptea Muzeelor, pe 14 mai la Craiova
#IstorieȘiTradiții. GAL Fest Calafat, la prima ediție. Războiul de Independență, comemorat inedit la Calafat
#Relax. Unde (mai) scăpăm de aglomerația din oraș
Castrul de la Răcari – promovat, parc de aventură și traseu de biciclete, în Dolj