Vie Vin Segarcea - Domeniile Baniei

Vie Vin Segarcea - Domeniile Baniei


Despre

Despre Crama Vin Segarcea

Nascuta si hranita de pasiunea pentru vinificatie si viticultura a domnului Daniel Spiridon, afacerea Vie Vin Segarcea este una tipica de familie. Aceasta pasiune a inceput odata cu mostenirea unui hectar de vita de vie la Segarcea in anul 1994.

Mandria de a fi Oltean impletita cu pasiunea pentru istorie a condus la achizitii ulterioare in doua dintre cele mai vechi zone viticole ale Baniei, Segarcea si Crovna reinviindu-se astfel ceea ce odinioara erau Domeniile Baniei.

Conceptul de interpretare moderna a istoriei incepe sa fie vizibil in anul 1999 cand la Crovna incepe restaurarea unei plantatii in varsta de 25 ani, iar la Segarcea se fac taieri de intinerire si completari de goluri pastrand asfel viile vechi ajunse astazi la o varsta medie de peste 50 de ani, obiectivul fiind asigurarea conditiilor necesare obtinerii unor struguri de calitate stiindu-se ca nivelul de calitate al strugurilor si implicit cel de complexitate al vinurilor obtinute din acestia creste odata cu varsta viei din care provin.

In plina perioada a proiectelor si creditelor pentru replantari si infiintari de crame, domnul Spiridon a ales calea investitiilor din surse proprii, achizitiile facandu-se anual in functie de veniturile obtinute si dupa analize atente a parcelelor ce urmau sa fie alipite Domeniilor Baniei.

Podgoria Segarcea – scurt istoric

Importanta Mosiei de la Segarcea este aratata si de faptul ca de-a lungul timpului a fost in proprietatea unora dintre cei mai importanti domnitori ai Tarii Romanesti, care au mostenit-o,sau cumparat-o de la urmasii predecesorilor sai.

Astfel dupa anul 1415 cand se afla in proprietatea unuia dintre apropiatii domnitorului Mircea cel Batran, a fost cumparata de domnitorul Radu Paisie, lasata mostenire de acesta Voievodului Patrascu cel Bun, care la randul sau o lasa mostenire fiicei sale Jupanita Maria.

Ulterior mosia ajunge si in proprietatea Voievodului Mihai Viteazul care ii da titulatura de Sat Domnesc. Din aceasta achizitie se observa atasamentul Domnitorului fata de aceasta Mosie carea a apartinut tatalui sau (Mihai Viteazul fiind fratele vitreg al Jupanitei Maria, fiul lui Patrascu cel Bun) si care fusese instainata de urmasii acestuia.

Odata cu achizitia Satului Domnesc Domnitorul Mihai Viteazul fortifica Manastirea Segarcea pentru a oferi un loc de popas calatorilor pe drumul Sarii precum si pentru a adaposti populatia in timpul navalirilor Otomane.

Pana in anul 1614 cand domnitorul Radu Mihnea daruieste satul Segarcea Patriarhiei Alexandriei, Mosia s-a mai aflat in proprietatea domnitorului Radu Serban.

La 1864 odata cu secularizarea averilor manastiresti satul Segarcea devine proprietatea a 411 familii, o parte a fostei Mosii ramanand in proprietatea statului care sunt inglobate ulterior in IAS Segarcea.

Filoxera a distrus in totalitatea viile din Segarcea in 3 ani incepand cu 1894. La 1904 s-a inceput replantarea vitei de vie, pentru ca in 1914 sa se ajunga la aproximativ 321 ha. In 1940 inainte de izbucnirea razboiului se ajunsese la la o suprafata de peste 500 de ha plantata cu vii.

Pentru rentabilizarea culturii de vie la 1937 se infiinteaza o societate cooperativa sub denumirea Podgoria Segarcea in cadrul careia cei 29 de podgoreni membri lucreaza via, vinifica si comercializeaza vinul in comun.

Traditia cultivarii vitei de vie pentru obtinerea vinurilor de o inalta calitate pe aceste meleaguri, ce dateaza dinainte de navalirile Otomane este continuata de compania noastra care are in proprietate o podgorie de 85 de ha in care obtinem struguri din soiurile Feteasca Alba, Feteasca Regala,Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca, Merlot si Cabernet Sauvignon.

Podgoria Crovna – scurt istoric

Satul Crovna este amintit pentru prima data in actele oficiale ca rasplata pentru vitejia si daruirea de care a dat dovada Spatarul Dragul in batalia de la Rucar din anul 1522 de sub comanda Domnitorului Radu de la Afumati.

Aflata de-a lungul timpului in proprietatea altor nume importante ale istoriei Olteniei si nu numai respectiv familia Obedeanu, familia Oteteliseanu si familia generalului Argetoianu satul Crovna are o lunga traditie viti vinicola, primele insemnari despre viile de aici fiind de la inceputul anilor 1800.

Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, in perioada in care Constantin Argetoianu s-a intors in tara si pina a fost arestat de catre comunistii veniti la putere situatia viei era descrisa ca si catastrofala, fiind napadita de boli si buruieni.

In zilele noastre Via de la Crovna continua sa rasplateasca cu recolte de struguri de o mare calitate pe cei care cu daruire ingrijesc podgoria de 35 de hectare in care gasim vite cu varsta de 30 ani din soiurile Feteasca Alba, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc.

Despre Crama

Este dotata cu elemente moderne care sa permita obtinerea unor vinuri de foarte buna calitate: prese pneumatice, roto-uri si tancuri de fermentare si pastrare cu temperatura controlata si protejate de gaz inert, tancuri pentru detartrizare, desciorchinator, si cele mai sigure instalatii de filtrare.

Coordonati de un oenolog cu peste 30 de ani de experienta se obtin din cei mai buni struguri oferiti de via cu varsta medie de 35 de ani deopotriva vinuri albe lejere si cu arome complexe si vinuri rosii corpolente cu un nivel ridicat de extractivitate, pretabile maturarii si invechirii.

Surse:
http://wine-segarcea.ro/

Photo Gallery

Alte sugestii

Viile Almaj

Podgorie / Cramă

Moșia Galicea Mare

Podgorie / Cramă

Crama V.inc

Podgorie / Cramă

Centrul viticol Banu Mărăcine

Cazare - Craiova / Podgorie / Cramă / Vilă - Craiova

7ARTS

Podgorie / Cramă