#DeVăzut. Locuri din Dolj care îți taie respirația

#DeVăzut. Locuri din Dolj care îți taie respirația


Dolj e un județ frumos care știe să își protejeze ce are mai de preț. Ne-am gândit să vă prezentăm, astăzi, câteva arii de interes care fac din județul nostru unul extrem de prețios, dar și foarte bun de vizitat.

Ca să nu lungim vorba, vă spunem că avem patru arii de interes comunitar și opt arii de interes acvafaunistic, iar în cele peste 200.000 de hectare trăiesc importante specii de păsări, plante, vertebrate, nevertebrate și mamifere care au nevoie de grija noastră, a oamenilor. Vă prezentăm câteva dintre ele care sigur vă vor tăia respirația dacă ajungeți să le vedeți. 

Lacul Bistreț

Acesta se află în sudul județului Dolj, pe teritoriul comunelor Bistreţ şi Cârna, iar pe parcursul unui an, lacul găzduieşte sute sau chiar mii de exemplare de păsări. Suprafața sa generoasă, de 1.936 de hectare, este un sit de referinţă pentru protecţia păsărilor migratoare: raţe, gâşte, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, egrete, berze, pescăruşi, chire şi chirighiţe.

Rezervația ornitologică Ciuperceni – Desa

Aria naturală Ciuperceni-Desa se află în zona inundabilă a Luncii Dunării și este o rezervație ornitologică de aproximativ 200 de hectare. Tot aici se află și Pădurea Ciurumela în care se găsesc salcâmi imenși ale căror diametre ating 70-80 cm și înălțimi de până la 35 de metri. Printre păsările prezente în acest sit se numără barza albă, barza neagră (Ciconia nigra), egreta mică (Egretta garzetta), bătăușul (Philomachus pugnax), stârcul roșu (Ardea purpurea), piciorongul (Himantopus himantopus), țigănușul (Plegadis falcinellus). Situl Ciuperceni-Desa este neîndiguit și este singurul loc care a rămas așa din Lunca Dunării.

Pădurea Zăval

Pădurea Zăval este o arie protejată de interes botanic, care concentrează în interiorul său mai multe specii de stejar, frasin și ulm, dar și plopi. Pădurea este străbătută de câteva canale de apă care au un statut temporar. Frasinii și stejarii din Pădurea Zăval au o vârstă estimată mai mare de 80 de ani. Spre zona centrală a pădurii și-a făcut casă și o colonie de stârci cenușii.

Complexul lacustru Preajba – Făcăi

A fost declarat arie protejată în anul 2000, iar motivul este simplu: pe cele 28 de hectare pe care se întinde există lacuri, mlaștini, cursuri de apă, păduri aluviale, dune de nisip, terenuri arabile, pajiști, dar și o mare varietate de floră și faună specifică zonelor umede, păsări, mamifere și reptile. Particularitatea ecologică a zonei constă în faptul că într-un spațiu geografic, relativ restrâns, sunt grupate o diversitate de ecosisteme acvatice continentale: izvoare, pâraie, râuri, lacuri și mlaștini. Fiecare dintre acestea imprimă caracteristici proprii biocenozelor și populațiilor de plante și animale.

Toate ariile protejate și atracțiile naturale din Dolj vă stau la dispoziție pe site-ul nostru.
Arii protejate și atracții naturale din Dolj

Spor la vizitat!
 
Foto: discoverdolj.ro 

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova