S-avem poftă! „Dolju-n bucate”, inspirație de Decembrie

S-avem poftă! „Dolju-n bucate”, inspirație de Decembrie


Suntem în luna în care bucatele alese se află pe primul loc și într-o lună în care vom găti, cu siguranță. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj ne-a pus la dispoziție câteva resurse care să vă ajute să vă inspirați pentru masa de Crăciun și nu numai, căci de mâncat trebuie să mâncăm mereu. Și cum să facem asta mai bine dacă nu cu „Dolju-n bucate”. 😊
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj Dolju-n bucate - Facebook

Ca să știm despre ce vorbim, vă spunem că acest proiect este o călătorie prin viața satului tradițional, un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunitățile rurale și pentru a promova valorile tradiționale ale județului. Deja au trecut șase ani de când acest eveniment are loc, iar în jurul său s-au strâns gospodine cu har din județ și rețete de-ți lasă gura apă, rețete de la noi de acasă, de unde mâncarea are gustul cel mai bun.

Anul acesta, „Dolju-n bucate” n-a mai avut loc din motive lesne de înțeles, însă ce putem face noi este să vă arătăm și să vă dăm câteva idei despre ce înseamnă el, dar și despre cum vă poate ajuta.

Așadar, mâncați bine și pregătiți-vă. 

Tifineak

Gust românesc cu nume sârbesc are această plăcintă la care pur și simplu îți lasă gura apă. Ne-am gândit să începem cu desertul, dar credem noi că putem mânca cu ușurință tifineakul la orice oră din zi. Gospodinele i-au spus și povestea, într-o oltenească veritabilă.

„Să călește dovleacu’ ras pe răzătoare, să călește cu două linguri de zahar, cum miroase, pui oțâră de lămâie și... cu turtițăle. Pui un strat de turtiță, pui un strat de dovleac, pui un strat de turtiță. Pe urmă le împăturești cu cocă crudă și le bagi la cuptor”. 

Ciorbă acrită cu corcodușe

Numai bună după o noapte mai grea, ciorba acră e, în general, un remediu puternic care te pune imediat pe picioare. Dar ați acrit vreodată ciorba cu corcodușe? Gustul e unul deosebit și, oarecum, diferit. Iar „zeama” de corcodușe e ușor de făcut: le fierbi până se înmoaie și dai sâmburele la o parte, apoi le zdrobești într-o sită până când iese toată pulpa și zeama din ele. Cu ce ai obținut acrești ciorba spre final, când legumele din ea sunt fierte. Să continuăm? 😊

Roșii în saramură

Tot de dres după nițel mai multă țuiculiță sunt numai bune niște roșii făcute în saramură, exact după rețeta pe care o folosim la castraveți. E inedit căci de roșii murate până acum nu prea s-a auzit. Sunt bune chiar și alături de-un pui copt în pâine în țăst, dar cred că fiecare putem găsi o combinație bună cu ele.

Raci umpluți

Racii, adică ardeii aceia uscați pe sfoară, nu merg doar în ciorbă, ci și umpluți și mâncați pe pat de orez sau cu sosuri felurite. Îi poți face cu o umplutură bună de carne sau de post, după ce îi înmoi în apă călduță ca să revină la viață. Copți apoi ca orice legumă umplută, îți vor face ziua bună, fără doar și poate!

Acestea sunt doar câteva sugestii din partea noastră pentru un decembrie împlinit culinar. Puteți să mai consultați și rețete culese de noi anul trecut, căci veți avea nevoie și de inspirație, și de bucate bune pe masă de aceste sărbători, ca de oricare altfele. De fapt, ce tot spunem, hai să facem o sărbătoare din fiecare zi!
Gust Oltenesc de Crăciun RO

Foto: st.unimedia.info, albume: „Vorba pâinii la Dolju-n bucate”, „Dolju-n bucate 2014-2018”

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova