Fabrica Florica

Obiectiv arhitectural


Address

Brazda lui Novac, Craiova, România

Despre

Fabrica Florica din Craiova, situată la intersecția dintre străzile Păltiniș și Șerban Vodă, este una dintre cele mai cunoscute clădiri în stil industrial din oraș, declarată monument istoric. Construită în urmă cu peste 120 de ani, fabrica a produs de-a lungul timpului substanțe chimice și îngrășăminte agricole, cosmetice și lumânări ce au fost comercializate în toată țară.

Fabrica Florica a fost construită în secolul al XIX-lea, cel mai probabil în cea de-a doua parte a sa. Fabrica producea substanțe și preparate chimice agricole, comercializate și livrate în pachete personalizate cu sigla fabricii, marcă înregistrată, ce reprezenta o țărancă cu un snop de grâu în brațe.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe perioada ocupației sovietice a Craiovei de către trupele Armatei Roșii în urma ofensivei din 1944 de pe Frontul de Răsărit, Fabrica Florica a fost rechiziționată, alături de alte clădiri importante din oraș .

Clădirile Fabricii Florica, cu o vechime de peste 120 de ani, încă reprezintă cu succes stilul arhitectural industrial, fiind îmbrăcate în totalitate la exterior cu cărămidă autentică. În prezent, în clădirile fabricii își au sediile un service auto și o fabrică de mobilier.

Sursa: www.monumenteoltenia.ro/fabrica-florica-craiova/

Photo Gallery

Alte sugestii

Primăria Municipiului Craiova, fostul Palat Banca Comerțului

Instituție publică / Monument / Obiectiv arhitectural

Casa Glogoveanu, fostul Tribunal Dolj

Monument / Obiectiv arhitectural

Casa Vorvoreanu, Palatul Mitropolitan

Monument / Obiectiv arhitectural

Casa Nicolae Romanescu, azi Casa Universitarilor

Restaurant - Craiova / Obiectiv arhitectural

Hotel Minerva

Obiectiv arhitectural