Cum manageriem emoțiile provocate de pandemie? Ghid emoțional de la psihologi pentru sănătatea psihică

Cum manageriem emoțiile provocate de pandemie? Ghid emoțional de la psihologi pentru sănătatea psihică


Sigur că ne prind bine articolele cu sfaturi, recomandări, activități pe care le putem realiza acasă și găsim alinare în faptul că nu suntem singurii care trecem prin asta. Cu toate astea, uneori uităm să privim înăuntrul nostru și să găsim răspunsuri pe care doar noi le avem. Fiindcă doar noi trecem prin situațiile de față în felul nostru unic.

Institutul SPER, prin psihoterapeuții dr. Marina Badea, dr. Iulia Ciorbea și dr. Cătălin Nedelcea, au realizat un mic ghid de orientare emoțională pentru a ajuta oamenii să aibă o trecere mai ușoară prin pandemia cauzată de coronavirus. Este vorba despre cinci întrebări-cheie pe care ni le putem adresa în tihnă, atunci când avem câteva momente de liniște, pe care să ni le acordăm exclusiv nouă.

1. Mă aflu într-o situație cu multă incertitudine. Dar care sunt aspectele rămase certe în viața mea? În ce certitudini mă pot ancora?

Dacă rămânem conectați la existența noastră, putem să spunem clar ceea ce este cert și ceea ce nu. Este cert că respirăm, că trăim, că ai noștri sunt bine sau fel de fel de alte certitudini care par mărunte, dar care au puterea să ne ancoreze în realitate. Fiecare are exemplele sale personale, trebuie doar să ne gândim la ele!

2. Riscul de pierdere a unor persoane dragi este o realitate, dar ele sunt în viață acum. Cum aleg să mă raportez la ele acum, cum trăiesc alături de ele în timpul pe care îl am? La fel de real este și riscul de a pierde statutul social, confortul, jobul etc. Ce nu pot pierde, însă? Cum ar fi să privim altfel și să descoperim ce am câștigat din pierderi?

Inevitabil, în această perioadă ajungem să ne gândim la ce este mai rău. Însă putem întoarce aceste gânduri profitând la maxim de ceea și pe cine avem în jurul nostru și în viața noastră acum, în momentul de față. Poate unele lucruri au dispărut pentru noi, poate temporar sau permanent, însă ar fi bine să vedem și ceea ce nu putem pierde. Acele lucruri care ne sunt inalienabile ne vor ajuta să trecem mai ușor prin aceste zile extrem de solicitante emoțional.

3. Care sunt persoanele importante din viața mea și cum mă pot apropia mai mult de ele? Cum pot menține conexiunile cu oamenii altfel decât o făceam anterior?

Cu siguranță, cu toții avem persoane dragi, de care ne este dor și pe care ne dorim să le strângem în brațe, cu care să vorbim și alături de care să fim. Sărbătorile Pascale au fost un adevărat test în acest sens. Din păcate, nu am putut fi lângă ei așa cum ne doream. Dar avem alternative, iar fiecare dintre noi le găsește. Fie că ne sunăm mai des, fie că ne scriem mai mult decât de obicei ori că ne vedem cu ajutorul tehnologiei, acestea sunt moduri de a rămâne conectați. Depinde doar de noi cum și dacă alegem să facem asta.

4. În această perioadă este normal să apară sentimentele de nesiguranță și de amenințare, iar asigurarea sentimentului securității personale este importantă. Totodată, și siguranța persoanelor dragi este importantă și mă poate afecta. Fac tot ceea ce ține de mine pentru a fi în siguranță și pentru a mă proteja pe mine sau persoanele importante?

Atunci când ne sunt restrânse drepturile cu care am fost obișnuiți toată viața noastră, atunci când în mass-media și în jur, peste tot, există știri alarmante, negative și, uneori, false, mintea noastră reacționează în consecință și se sperie. Același sentiment îl avem și față de persoanele dragi. Ca atare, suntem nevoiți să ne adaptăm și să ne protejăm, atât pe noi, cât și pe cei la care ținem. Mecanismele sunt multiple, iar fiecare și le poate adapta în funcție de nevoi și de intensitatea a ceea ce simte.

5. Probabil că ar conta să reflectez la momentul dispariției. Este o realitate inevitabilă, o certitudine și o incertitudine deopotrivă. Dacă azi este cert că trăiesc și e incert când voi dispărea, cum aleg să îmi trăiesc viața acum? Care este sensul meu?

Gândul că nu vom mai fi, că am putea păți ceva ne trece prin minte foarte des în această perioadă. Însă specialiștii ne recomandă să nu ne concentrăm pe clipa în care existența noastră se va încheia, ci pe cea actuală, în care trăim. Cum alegem să trăim? De ce așa și nu altfel? De ce trăim și cu ce scop? Sunt întrebări la care doar noi ne putem răspunde și care ne pot face să ne gândim mai mult la prezent și la importanța sa în viața noastră.

După cum spun cei de la Institutul SPER - Institutul de Psihoterapie Experiențială Focalizată pe Emoții, „nu credem în soluții psihologice valabile pentru toată lumea, ci credem că fiecare persoană are resursele necesare pentru a alege cum dorește să se poziționeze față de această situație de viață, dacă se înțelege pe sine”. De aceea, vă recomandăm și noi, la rândul nostru, să parcurgeți acest mic ghid și să vă regăsiți propriul sine prin răspunsuri sincere.

Ține doar de noi să găsim puterea necesară de a trece prin perioadele grele. Nu uitați de cei apropiați vouă, și ei sunt parte din ceea ce reprezentați!

Institutul SPER

Foto: staticflickr.com, istockphoto.com, pxhere.com, wallpaperflare.com, pixabay.com

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova