Ia, vedeta lui Cireșar. Colecția de ii a Muzeului Olteniei, de văzut la Secția de Etnografie

Ia, vedeta lui Cireșar. Colecția de ii a Muzeului Olteniei, de văzut la Secția de Etnografie


An de an, din 2013, pe 24 iunie, ceva magic pune stăpânire pe Craiova și pe Doljul întreg. Și pe toată lumea. E Ziua Universală a Iei.

Dar și mai înainte, și cu alte ocazii, doamne și domnișoare din tot județul au scos din dulapuri, păstrate bine și îngrijite, iile lăsate din moși strămoși pentru copii, să rămână purtate drept un testament al tradiției și al identității. Căci nu trebuie să uităm niciodată cine suntem.

Până în acest an, străzile Craiovei se umpleau, odată cu Sânzienele sau cu Drăgaica, de oameni mândri să poarte și să sărbătorească această haină. Și se plimbau pentru ca lumea să-i vadă și să nu uite.

Din păcate, în acest an, această sărbătoare, denumită generic „Craiova se îmbracă în ie”, nu prea își mai are loc din cauza distanțării sociale pe care o cunoaștem cu toții. Asta nu ne poate împiedica, spre exemplu, să facem o vizită la Muzeul Olteniei, chiar la Casa Băniei (Secția de Etnografie), pentru a vedea cele mai frumoase exponate de vestimentație tradițională. Cu peste 3.000 de piese, Colecția de port popular e o adevărată poveste a regiunii Olteniei, din care nu lipsește, bineînțeles, Măria Sa, Ia.
Facebook Muzeul Olteniei Muzeul Olteniei - Expozitia ritmurile vietii

Nu putem să descriem mai bine ia decât prin spusele specialiștilor de la Muzeul Olteniei, care au pus în cuvinte țesătura unică a acestor piese:

„Există asemenea minuni pentru că au existat oameni în care s-au împletit toate fibrele existenței, ale căror suflete s-au răsucit lent, cu iubire și durere, în vise și neuitare, care au înșirat pe straie bucăți din ei pentru nemărginire și veșnicie. Oameni alcătuiți din răsuciri ale ființei și încrâncenări ale conștiinței pe lângă care lucrurile nu au trecut pur și simplu, ci s-au prelungit mult peste firesc, până-n esența ființei lor”.

Puteți merge, deci, în vizită la muzeu, de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. Pe Discover Dolj găsiți și o mică istorie a acestei piese unice din istoria românească, care s-a impregnat atât de bine în sufletele celor ce iubesc tradiția și cultura poporului nostru.
Ia regina Doljului

Chiar dacă nu ne putem plimba laolaltă cu ceilalți și nu ne putem bucura împreună de această „uniformă” cu suflet românesc, asta nu ne împiedică să deschidem ușile dulapului și să scoatem la lumină straiele ce ne reprezintă. La serviciu, pe stradă, la întâlnirile cu cei dragi, îmbrăcați, măcar pe 24 iunie, ia, ca dovadă a neuitării și a dragostei pentru frumos.

Și, ca să afle și ceilalți, fotografiați-vă oriunde înseamnă pentru voi „acasă” și alăturați-vă campaniei inedite lansate de La Blouse Roumaine. Postați după 24 iunie pozele realizate, cu hashtagurile #AcasălaOrigini și #ZiuaIei2020, pentru voi, pentru cei dragi, pentru viitor, pentru un album care să arate realmente frumusețea straielor românești.
Facebook La Blouse Roumaine

Așadar, purtați cu mândrie ia oltenească și mergeți să o vedeți la muzeu în orice zi doriți. Noi vă îndemnăm să începeți cu 24 iunie!

Foto: discoverdolj.ro, Ernest Bernea - Simplitate pierdută, facebook.com/muzeul.olteniei, icr.ro

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova