Lumea celor mici, schimbată și ea complet. 5 activități prin care le redăm zâmbetul și imaginația

Lumea celor mici, schimbată și ea complet. 5 activități prin care le redăm zâmbetul și imaginația


La fel ca adulții, și copiii pot simți stres și anxietate în timpul acestei perioade în care viața nu mai este așa cum ei o știau. Și, ca atare, se manifestă diferit. Unii copii au nevoie de activități creative, pe alții îi atrag puzzle-urile sau activitățile interactive. Alții sunt doar tăcuți, dar pot fi încurajați cu succes să se exprime. Însă ține de cei apropiați lor să gândească și să pună în practică moduri de petrecere a timpului liber, prin care cei mici să nu mai simtă atât de puternic aceste lipsuri și, mai mult, să și învețe ceva util și plăcut.

Am căutat și ne-am gândit, pentru voi, părinți, bunici, mătuși și prieteni mai mari ai celor mici, la lucruri pe care ei au voie să le facă în această perioadă. Știm că-i greu fără grădiniță, fără școală și fără posibilitatea de a pleca, încă, în vacanțe, dar n-a spus nimeni că nu putem, măcar puțin, să mutăm toate aceste activități în casă. Și să le facem plăcute pentru toată lumea.

Acasă Express

Numit după show-ul televizat, acest joc implică ascunderea de recompense prin apartament/ casă/ curte, care vor fi descoperite numai după ce copiii vor rezolva anumite exerciții, puzzle-uri sau ghicitori puse la cale de părinți. Ca în emisiunea televizată, începeți prin a pregăti „terenul”, indicându-le celor mici locurile unde pot găsi indicii care, odată rezolvate, să-i ducă fie la o recompensă dulce, fie la o jucărie preferată. Astfel, vor simți cu adevărat răsplata, având în vedere că au avut o contribuție semnificativă la găsirea ei. O idee despre cum puteți proceda găsiți în linkul de mai jos.

Acasă Express

Scriitori / Povestitori în familie

Cei mici își doresc nu doar să aibă activități individuale sau cu copii de vârsta lor, ci și să participe la discuții și jocuri cu adulții. În acest sens, vă puteți strânge cu toții în jurul unei mese și puteți începe să fiți autorii unei povești. În funcție de vârsta celor mici, puteți face asta în scris sau prin vorbe. Cineva începe povestioara, iar cel din stânga sa o continuă. Bineînțeles că vă puteți folosi de obiectele din jurul vostru, de jucării sau de diferite obiecte, astfel copiii vor putea vizualiza și exersa și mai bine reținerea cuvintelor. Puteți consemna întreaga poveste, astfel stimulându-le copiilor memoria, fie prin a o scrie sau ilustra, la finalul ei.

Peretele meu

Poate aveți în casă un perete mai puțin curat decât ceilalți, poate vreți să zugrăviți casa cândva, curând sau poate puteți tapeta o porțiune de perete cu hârtie, de sus până jos. În toate cazurile, toate cele trei variante sunt ideale pentru a crea copilului dumneavoastră un mediu perfect pentru a-și exersa talentul. Este binecunoscut faptul că manifestarea artistică este extrem de calmantă, în același timp dându-le ocazia celor mici să-și „antreneze” răbdarea, concentrarea, dar și să construiască ceva de la zero. Nu uitați să le imortalizați operele, vor fi extrem de importante pentru ei, atât acum, cât și peste ani!

O vizită la muzeu

Odată cu redeschiderea muzeelor din data de 15 mai, puteți merge cu cei mici să vadă cele mai frumoase mărturii ale istoriei, ale științelor naturii și ale tradițiilor, așa cum au fost ele imaginate și puse cap la cap de la specialiștii din întregul județ Dolj. Este un prilej mai mult decât binevenit pentru a face o plimbare în aer liber până la muzeu, dar și pentru a schimba atmosfera de acasă cu cea încărcată de poveste, pe care numai muzeele o au. Aveți aici toate muzeele din Dolj, care își așteaptă vizitatorii.

Turul muzeelor

Activity simplificat

Activity, un joc extrem de popular în rândul copiilor și adulților deopotrivă, poate fi simplificat și redat acasă, fără să fie nevoie de tot arsenalul de cartonașe și echipamente realizate de creatorii jocului. Este un joc care provoacă imaginația, mimica, gestica și vocabularul, astfel că este ideal pentru o seară în familie. Pur și simplu membrii familiei pun într-un bol o bucată de hârtie pe care este scris un cuvânt (sau mai multe bucăți, pentru un joc cu o durată mai mare), iar fiecare persoană extrage câte un bilet. Toate cuvintele vor trece, pe rând, prin trei sesiuni: desen, cuvânt care sună la fel și mimă, iar cel care ghicește cele mai multe cuvinte în cele trei sesiuni este declarat câștigător. La finalul fiecărei sesiuni, atunci când biletele sunt epuizate, ele vor fi repuse în bol pentru o nouă extragere și o nouă metodă de ghicire. Pe scurt, dacă avem pe un bilet cuvântul „câine”, va trebui, prima dată, să-l desenăm, iar la următoarele extrageri să prezentăm un cuvânt care sună la fel („pâine”, „mâine” etc.), respectiv să îl mimăm. Pe lângă exercițiile de imaginație și de vocabular, toată lumea știe că râsetele sunt asigurate!

Spor la joc!

Foto: pxfuel.com, wallpaperflare.com, pxhere.com, facebook.com/muzeul.olteniei

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova