#stămacasă și citim! E-book-uri și audiobook-uri pentru o izolare culturală


E posibil ca, în aceste zile, să intrăm în pană de idei și să nu mai avem ce să facem. Venim în fața voastră cu câteva sugestii de activități online, care implică cititul sau ascultatul de cărți. Deprinderi relaxante, de detensionare, sunt doar la un click distanță, numai bune să ne facă să ne detașăm puțin de actualitate.

O inițiativă bună vine din partea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, care îndeamnă cititorii să #rămânăîmpreună și să #citeascăîmpreună. Cei mici vor asculta povești la Ora de poveste, live pe contul de Facebook al bibliotecii. Mai mult, pentru cei care susțin examenele de capacitate și bacalaureat, se vor digitiza în regim de urgență întreaga bibliografie pentru fiecare examen în parte, iar cărțile vor fi disponibile pe pagina instituției. Expozițiile de carte se mută și ele online, iar profesorii vor avea la dispoziție, la cerere, spațiu, aparatură și echipamente pentru predarea „de la distanță”. Cărți și reviste digitizate din diverse domenii științifice sunt și ele pe drum, chiar și pentru cei nu au card de bibliotecă. Fiți la curent cu toate noutățile pe pagina de Facebook!

Biblioteca Aman Facebook Biblioteca Aman

Carantina s-a născut din dorința asociației Bar Lovers, care s-au gândit că ar prinde bine un loc cu informații corecte, netrunchiate, dar și cu sfaturi și tutoriale despre ce am putea face acasă în perioada aceasta. Sfaturi culinare de la nutriționiști, link-uri către biblioteci online, recomandări de filme ori articole interesante despre lucruri pe care nu le cunoșteam până acum.

carantina.net

Respiro e o platformă de susținere și dezvoltare proprie, la care poți apela cu încredere dacă te simți mai pierdut sau ai întrebări la care nu găsești răspunsuri. Integrată în Respiro, Respiroteca pune la dispoziție cursuri online, dar și e-book-uri ce te ajută să te dezvolți, majoritatea gratuite. Respiro îți permite să adresezi întrebări consilierilor platformei, o inițiativă mai mult decât binevenită în această perioadă în care cu toții ne simțim, parcă, altfel.

respiro.ro

Literatură internațională, în limba engleză, pentru amatori, poate fi un mod excelent de a vă petrece zilele și serile. Project Gutenberg oferă aceste cărți în mod gratuit, care pot fi citite și direct online, din browser. Mai mult decât atât, pentru cei care vreți să vă odihniți ochii, puteți apela cu încredere la audiobook-urile lor; acestea sunt citite fie de voci umane (care au stat pe bune să le înregistreze), fie de voci generate de computer.

gutenberg.org

Audiobook-uri gratuite găsiți și pe Librivox, care mai are o caracteristică extrem de drăguță: dacă vă știți pricepuți într-ale limbii engleze și nu numai, iar dacă aveți și o voce radiofonică, vă puteți oferi voluntari să citiți un material care va fi apoi disponibil pe site ca audiobook. Arhiva de înregistrări are inclusiv titluri în limba română, majoritatea povești ori poezii pentru copii.

librivox.org

De asemenea, pe site-urile editurilor, precum Nemira sau Polirom, aveți la dispoziție e-book-uri online, la prețuri accesibile. Acestea sunt disponibile pe site-urile proprii.

Editura Polirom Editura Nemira

Foto: librivox.org, gutenberg.org, respiro.ro, carantina.net, facebook.com/biblioteca.aman

Alte sugestii

#TheShakespeareWay. Craiova devine capitala teatrului mondial între 19 și 29 mai
Noaptea Muzeelor, pe 14 mai la Craiova
#IstorieȘiTradiții. GAL Fest Calafat, la prima ediție. Războiul de Independență, comemorat inedit la Calafat
#Relax. Unde (mai) scăpăm de aglomerația din oraș
Castrul de la Răcari – promovat, parc de aventură și traseu de biciclete, în Dolj