Street Delivery 2019 - Redescoperire. Frumusețe. Bunătate.


Într-un context actual aglomerat, rapid și consumator de energie și de sentimente, uităm deseori să ne oprim și să privim cu atenție la ce avem în jur și, mai ales, la noi. De asemenea, uităm să avem inițiativă și să ne amintim că nu totul e despre valorile materiale. Ci despre...

Redescoperire. Frumusețe. Bunătate.

În aceste trei cuvinte ar putea fi descrisă, modest și umil, ediția a doua a Street Delivery Craiova – „Poezia e în stradă”, care le-a livrat craiovenilor o stradă Kogălniceanu total schimbată și plină de surprize, în primul weekend din septembrie.

Sunt locuri pe lângă care trecem zi de zi și nu ne oprim mai niciodată să le apreciem frumusețea. Poate pentru că nu le e pusă în valoare astfel încât să ne atragă atenția sau poate pentru că nu avem timp. Și tocmai când cineva le redescoperă, atunci ne izbește realitatea: ce am ratat. Chiar așa, ce? Și de ce?

Grădina de Vară „Jean Negulescu” a fost transformată într-o sufragerie urbană, alături de curtea Bibliotecii Franceze „Omnia”, care a fost și o scenă pentru concerte, dezbateri, proiecții de film ori doar un loc în care să te așezi și să reflectezi. Capătul străzii Theodor Aman a devenit loc de sport, Bazarul Craiovei arată, acum, altfel, grație lui Eminescu, iar fiecare particică de pe Kogălniceanu n-a mai însemnat doar un simplu carosabil, cu locuri de parcare și trafic.

Ce înseamnă, de fapt, Street Delivery? Inițiative sociale, urbane, culturale, reunite la un loc, fără interese materiale, care își propun să redea spațiile dintr-un oraș locuitorilor și să le redescopere potențialul. Grație lor, pe stradă au avut loc mai multe lucruri decât ne-am fi imaginat în mod obișnuit: salon de lectură, salon expozițional, atelier de pictat tricouri, un restaurant virtual, un atelier de reciclare, bar, cafenea, pistă de test pentru trotinete, salon de caricaturi la minut, magazin de haine unicat, zonă verde și, per total, un spațiu în care lumea să se poată așeza, să observe și să vadă cu adevărat frumusețea. Și au văzut-o.

Incredibil câte lucruri pot încăpea pe o porțiune de stradă atât de mică. Dar asta vine numai de la cineva cu suflet mare, care iubește suficient aceste locuri încât să le facă să strălucească.

Nu puternic, nu ostentativ și indecent, ci exact cu doza necesară de lumină încât să te pună pe gânduri...

„Ascultă, priveşte şi taci!...
Ascultă, să-nveţi să vorbeşti,
Priveşte, să-nveţi să clădeşti.
Şi taci, să-nţelegi ce să faci...
Ascultă, priveşte şi taci!” – Ion Minulescu

Alte sugestii

#TheShakespeareWay. Craiova devine capitala teatrului mondial între 19 și 29 mai
Noaptea Muzeelor, pe 14 mai la Craiova
#IstorieȘiTradiții. GAL Fest Calafat, la prima ediție. Războiul de Independență, comemorat inedit la Calafat
#Relax. Unde (mai) scăpăm de aglomerația din oraș
Castrul de la Răcari – promovat, parc de aventură și traseu de biciclete, în Dolj