
Fosta Uzină Electrică din Craiova, azi Sala Sporturilor “Ion Constantinescu”
Monument / Obiectiv arhitectural
Despre
Fosta Uzină Electrică, azi Sala Sporturilor “Ion Constantinescu”, este o clădire în stil industrial situată în zona centrală a municipiul Craiova. Ea a fost construită în anul 1896 de societatea germană A. E. G. (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft), care câștiga atunci concesiunea exclusivă a luminatului orașului pe termen de 40 ani.
Conform unui articol de pe site-ul Asociației Generale a Inginerilor din România, Consiliul comunal al Craiovei aproba la 20 noiembrie 1893 proiectul de contract cu Societatea Generală de Electricitate din Berlin, Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft – A. E. G. Amplasamentul pentru centrala electrică ce urma să fie construită a fost stabilit la „kilometrul zero“ al orașului, uzina fiind menită să asigure iluminatul zonei centrale pe o raza de 1,5 km. Amplasamentul a fost predat la 5 septembrie 1895, constructorul începând lucrările în noiembrie 1895.
După aproape un an, la 14 (26) octombrie 1896, Uzina Electrică era pusă în funcțiune, fiind concesionată firmei A. E. G. din Germania pe termen de 40 ani.
În 1902 a fost pus în funcțiune la Uzina Electrică din Craiova primul grup Diesel (tip MAN) de 120 CP din țară, la doar doi ani după darea în exploatare a unor astfel de grupuri Diesel în lume.
Până în anul 1916, concesiunea iluminatului orașului a decurs în mod normal. Pe perioada Primului Război Mondial, bunurile deținute de germani, printre care și Uzina Electrică din Craiova, au fost puse sub sechestru. Din 1916 până în 1929, Uzina a fost administrată de așa-numiții „administratori sequestrii” (din 1924, administrator-sechestru era însuși Primarul Craiovei).
În decembrie 1933, Uzina Electrică Craiova a inițiat editarea unei publicații periodice, „Contactul“, cu apariție lunară și distribuită gratuit. Revista își propunea să informeze abonații „despre lucruri care nu sunt cunoscute și care prezintă interes pentru toți… Vă ține la curent cu inovațiile și progresele tehnicii“. Printre acestea se numărau aparatul de prăjit pâine, ibricul electric, mașina de călcat, soba electrică, aparatul de uscat părul, plita electrică. Revista a apărut numai doi ani, din decembrie 1933 până în decembrie 1935.
După 1994, când Sala Polivalentă din Craiova a fost distrusă de un incendiu devastator, fosta Uzină Electrică a fost transformată în sală de sport pentru sporturile de echipă din oraș. Începând cu anul 2009, Sala Sporturilor a primit numele fostului mare antrenor de volei și președinte al Universității Craiova, profesor Ion Constantinescu.
Sursa: www.monumenteoltenia.ro