#HaiLaMuzeu (1). Secția de Științe ale Naturii, universul altfel al Olteniei

#HaiLaMuzeu (1). Secția de Științe ale Naturii, universul altfel al Olteniei


Istoria este cel mai bine înțeleasă direct la ea acasă, așa că ce loc ar fi mai potrivit pentru a o cunoaște decât acolo unde e păstrată cu sfințenie : muzeul.

Vă propunem o călătorie virtuală, într-un prim episod, în Secția de Științe ale Naturii a Muzeului Olteniei din Craiova, pe care o puteți vizita de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00.

Captivantă și interactivă, Secția de Științele Naturii (deschisă sub numele de „Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei”, în 1923) te face să te simți ca un copil în magazinul cu bomboane, indiferent dacă ai 5 sau 105 ani. Sunt călătorii printre planete, printre animale și plante, iar ele sunt o dovadă la îndemâna noastră, care ne demonstrează că putem afla despre viață dintr-un loc care tace, dar care ne spune atât de multe.

Printre cele mai impresionante exponate din cadrul Secției este, fără îndoială, scheletul ursului de peșteră descoperit la Baia de Fier, o specie de urs de talie mare care a trăit în Europa și Asia. Totodată, nu putem să uităm de reconstituirile scheletice ale mamutului și ale mastodontului, descoperite în Leu (Dolj), respectiv Stoina (Gorj).

Secția de Științe ale Naturii cuprinde și fosile aparținând unor mamifere acvatice sarmațiene (cca 15 mil. de ani), adică balene şi delfini.

Din această lume magică pusă cap la cap cu atenție de specialiștii Muzeului Olteniei nu puteau lipsi plantele și animalele regăsite în întreaga zonă a Olteniei, de la mamifere mici și până la flora veche de milioane de ani.

Cei care vor să cunoască îndeaproape ecosistemele regiunii o pot face tot aici, în expoziția cu același nume. Aceasta cuprinde inclusiv peșterile, cu formațiunile deja cunoscute, stalactite și stalagmite, roci, minerale, zona montană și alpină sau zona colinară. Cum nimic din ceea ce este frumos în țara și în regiunea noastră nu se păstrează de la sine, secția cuprinde și noțiuni de conservare a acestei superbe biodiversități, care are nevoie, cu siguranță, de conștientizare și acțiune pentru a putea supraviețui.

Nu în ultimul rând, Secția de Științe ale Naturii vă poftește în planetarium, acolo unde puteți învăța și observa cât mai multe detalii despre sistemul nostru solar și, în general, despre tot ceea ce înseamnă stele, constelații, planete și asteroizi. La dispoziție vă stau nouă spectacole ce cuprind dinamica boltei cerești care se schimbă în funcție de timp, latitudine și longitudine, harta cerului, dar și o galerie de imagini ale corpurilor cerești.

Poveștile nu sunt mereu scrise sau spuse, ci le putem observa chiar noi, cu ochiul liber, în timpul pe care singuri ni-l alocăm. Hai la muzeu!

 Foto: muzeulolteniei.ro 

Alte sugestii

#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova