#HaiLaMuzeu (5) – Muzeul de Artă și Etnografie din Calafat, o nestemată a județului


Muzeul de Artă și Etnografie din Calafat, sau Palatul Marincu, așa cum este cunoscută superba clădire care adăpostește instituția de cultură, este una dintre cele mai prețioase construcții ale arhitecturii doljene. Cu proiectul semnat de același Paul Gottereau, care a gândit și Muzeul de Artă (Palatul Jean Mihail) din Craiova, Palatul Marincu se remarcă prin strălucirea specifică începutului de secol XX.

Funcționând ca muzeu din anul 1967, clădirea a aparținut înstăritului Ștefan Marincu, fost primar al municipiului Calafat, care a ridicat clădirea în memoria fiicei sale mai mari, Mărioara. Zeci de camere dispuse pe trei niveluri aduc Palatul Marincu la o suprafață de peste 8.000 de mp, ceea ce contribuie cu atât mai mult la imaginea grandioasă pe care acesta o are.
Muzeul de Artă Calafat

Un prilej bun de a vizita Palatul Marincu, dincolo de a vedea iscusința arhitecturii și a construcției, sunt și colecțiile de care Muzeul de Artă și Etnografie dispune. Conform prietenilor de la monumenteoltenia.ro, instituția adăpostește „o bogată colecție de obiecte de artă expuse în expoziții permanente, dar organizează și foarte multe expoziții personale ale unor artiști contemporani din țară și străinătate (Italia, Bulgaria, Serbia, Japonia etc). Muzeul de Artă din Calafat mai găzduiește și o sală dedicată artiștilor plastici din Vidin (Bulgaria), orașul de vis-a-vis, denumită Centrul Cultural Bulgar. Un Centru Cultural Român există și la Vidin, unde artiști plastici români organizează expoziții și manifestări. În muzeu există și o sală a prieteniei între România, Bulgaria și Serbia, țări partenere în cadrul Asociației Transfrontaliere Euroregiunea Dunărea XXI”.

Muzeul, monument de interes local, beneficiază și de un tur virtual excelent realizat, care poate fi accesat la adresa de mai jos.
Muzeul de Artă Calafat - tur virtual

Dacă ajungeți în Calafat, așadar, nu strică o vizită la Palatul Marincu, ce garantează o călătorie unică în peisajul arhitectural și de artă actual. Fiți la curent cu activitatea Muzeului și pe pagina oficială de Facebook, unde puteți observa, printre altele, o selecție de lucrări alese de specialiștii instituției.

https://facebook.com/palatulmarincu

Foto: muzartc.ro, facebook.com/palatulmarincu 

Alte sugestii

#TheShakespeareWay. Craiova devine capitala teatrului mondial între 19 și 29 mai
Noaptea Muzeelor, pe 14 mai la Craiova
#IstorieȘiTradiții. GAL Fest Calafat, la prima ediție. Războiul de Independență, comemorat inedit la Calafat
#Relax. Unde (mai) scăpăm de aglomerația din oraș
Castrul de la Răcari – promovat, parc de aventură și traseu de biciclete, în Dolj