𝗘𝗫𝗣𝗢𝗭𝗜Ț𝗜𝗔 - 𝗖𝗥𝗔𝗜𝗢𝗩𝗔 𝗣𝗘 Ș𝗘𝗩𝗔𝗟𝗘𝗧. 𝗜𝗡 𝗠𝗘𝗠𝗢𝗥𝗜𝗔𝗠 𝗚𝗛𝗘𝗢𝗥𝗚𝗛𝗘 𝗖𝗜𝗨𝗖𝗛𝗘𝗧𝗘!


Data și ora:
Gazdă:

Strada Madona Dudu 14, Craiova 200410, Romania

Despre

𝗘𝗫𝗣𝗢𝗭𝗜Ț𝗜𝗔 - 𝗖𝗥𝗔𝗜𝗢𝗩𝗔 𝗣𝗘 Ș𝗘𝗩𝗔𝗟𝗘𝗧. 𝗜𝗡 𝗠𝗘𝗠𝗢𝗥𝗜𝗔𝗠 𝗚𝗛𝗘𝗢𝗥𝗚𝗛𝗘 𝗖𝗜𝗨𝗖𝗛𝗘𝗧𝗘!
 𝗩𝗲𝗿𝗻𝗶𝘀𝗮𝗷, 𝟮𝟵 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟭, sediul #SecțieiIstorieArheologie str. Madona Dudu nr. 14.
-  Muzeul Olteniei a beneficiat în toamna anului 2018 de o donație generoasă de tablouri pe pânză și carton a cunoscutului pictor Gheorghe Ciuchete, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, care, din păcate, ne-a părăsit la începutul acestui an.
 - Craiovean prin adopție, Gheorghe Ciuchete s-a născut la 20 iunie 1946 în comuna Soimași, județul Prahova fiind absolvent al Facultății de Arte Plastice din București, promoția 1968, clasa profesorului Aurel Haiduc. Anul 1969 a fost anul debutului său. La început s-a impus atenției ca grafician, iar mai apoi ca pictor. A participat la expozițiile județene, interjudețene, la Saloanele republicane de grafică și de pictură, la expozițiile republicane ale profesorilor de desen, a avut șase expoziții personale la Craiova, una la București și participări la numeroase expoziții de grup.
 - În primii ani ai carierei sale artistice, Gheorghe Ciuchete a practicat cu succes grafica, apoi treptat, treptat pictura a trecut pe primul plan. Despre aceasta criticul de artă Paul Rezeanu spunea că „i-a definit mai pregnant propria personalitate. Atras de peisaj, îndeosebi cel urban, a căutat să-l înțeleagă decantându-și impresiile printr-un limbaj sobru. Formele și culorile sale urmăresc echilibrul armonios, liniile ferme ale desenului, cromatismul reținut.
 - Puternic implantat în real, el are în egală măsură, vocația patinei vremii, cât și efortul constructiv contemporan. Așternând materia picturală în straturi subțiri, Gheorghe Ciuchete e preocupat de umanizarea desenului prin lumină… Efectele sale sobre, realizate cu mijloace de mare simplitate, rețin atenția privitorului, reușind sa-i transmită idei, sentimente”.
 - Din cele peste 100 de lucrări semnate de domnul Gheorghe Ciuchete, donate Muzeului Olteniei, specialiștii Muzeului Olteniei au ales 30 de peisaje cu subiect citadin, surprinse de pictor în diverse etape ale creației sale pentru a fi incluse într-o expoziție denumită Craiova pe șevalet. In memoriam Gheorghe Ciuchete. O parte din lucrări redau peisaje astăzi dispărute din Craiova, ceea ce le oferă pe lângă valoarea artistică incontestabilă și o valoare documentară.
 - Prin acest demers dorim să aducem un pios omagiu celui care timp de o jumătate a veac a transpus pictural Craiova prin penelul său și care a fost un demn continuator al tradiției lui Mircea Olarian.  
Expoziția va putea fi vizitată în perioada iunie-septembrie 2021 la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din str. Madona Dudu, nr. 14