𝗘𝗫𝗣𝗢𝗭𝗜Ț𝗜𝗔 - 𝗚𝗨𝗦𝗧𝗨𝗥𝗜, 𝗩𝗜𝗖𝗜𝗜 Ș𝗜 𝗖𝗔𝗣𝗥𝗜𝗖𝗜𝗜

𝗘𝗫𝗣𝗢𝗭𝗜Ț𝗜𝗔 - 𝗚𝗨𝗦𝗧𝗨𝗥𝗜, 𝗩𝗜𝗖𝗜𝗜 Ș𝗜 𝗖𝗔𝗣𝗥𝗜𝗖𝗜𝗜


Gazdă:


Strada Madona Dudu 14, Craiova 200410, Romania

Data și ora:

Despre

𝗘𝗫𝗣𝗢𝗭𝗜Ț𝗜𝗔 - 𝗚𝗨𝗦𝗧𝗨𝗥𝗜, 𝗩𝗜𝗖𝗜𝗜 Ș𝗜 𝗖𝗔𝗣𝗥𝗜𝗖𝗜𝗜
𝗩𝗲𝗿𝗻𝗶𝘀𝗮𝗷, 𝟮𝟵 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟭, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟭, sediul #SecțieiIstorieArheologie str. Madona Dudu nr. 14.
 - Perceptibil încă din ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea şi clar conturat în prima jumătate a secolului al XIX-lea, procesul de modernizare a societății românești îmbracă haina unei îndelungate şi contrastante tranziții de la o societate fanariotă, patriarhală şi cvasiorientală, la una europeană, dinamică şi modernă, de influență apuseană. Acest complex proces de europenizare este foarte vizibil la nivelul elitelor, grupul social care, prin resursele culturale, materiale şi simbolice de care dispunea, era cel mai predispus la receptarea inovației culturale. 
 - Localizate preponderent în orașe, elitele au vehiculat şi difuzat prin mecanismele imitației o parte din aceste importuri culturale în mediul urban, schimbările cele mai vizibile înregistrându-se în privința modei vestimentare, conduitei publice, reprezentării sociale, practicilor cotidiene, dar şi a divertismentului de societate. Toate aceste prefaceri, care sunt sesizabile odată cu secolul al XIX-lea și care vor deveni teme de intense dispute politice, literare sau de idei, reprezintă subiectul unei expoziții inedite pe care Muzeul Olteniei o propune, sub titlul „Gusturi, vicii și capricii”.
 - Expoziția, care va fi vernisată pe data de 29 iunie 2021, la ora 11, la sediul Secției de Istorie-Arheologie, dorește să aducă în atenția publicului obiecte de patrimoniu cultural care au legătură cu preocupări ale elitei din societatea craioveană și Oltenia din secolul al XIX-lea și prima jumătate a celui următor: viața mondenă, moda, consumul de ceai, ciocolată, cafea, tutun și alcool. 
 - Este vorba de practici, moravuri și gusturi care exprimă disponibilitatea claselor avute autohtone pentru adoptarea stilului de viață occidental, în contrast cu conservatorismul oriental. 
 - La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea consumul de tutun, alcool și cafea reprezenta pe lângă etalarea gusturilor alese și un mijloc de socializare al elitelor.
Publicul va putea admira o serie de piese de patrimoniu din colecţiile Secției de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova cu valoare istorică și memorială. Dintre acestea ies în evidență carnețelul de bal al Victoriei Cernătescu, umbreluța de soare și evantaiul Irenei de Moret de Blaramberg  (soția lui Edgar Mavrocordat, ambasadorul României la Viena în 1916), poșetuțele de bal ale Elenei Cernătescu, soția gen. Dr. Ion Micu Cernătescu, pipa poetei Elena Farago sau tabachera generalului Nicolae Cambrea (comandantul diviziei Tudor Vladimirescu). 
 - Expoziția va putea fi vizitată în perioada iunie-decembrie 2021 la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din str. Madona Dudu, nr. 14.