De la bucate, la dansuri și costume. Săptămâna tradițiilor, în Dolj

De la bucate, la dansuri și costume. Săptămâna tradițiilor, în Dolj


Tradițiile sunt ceva la care, ca doljeni, ținem foarte mult. Fie că vorbim despre gastronomia locală, costumele populare sau dansurile tradiționale, acestea își vor găsi mereu loc în sufletele noastre, dar și în evenimentele care au loc în județ.

Săptămâna trecută a fost una de acest fel, în care bucatele alese, straiele populare și cântecele și dansurile au fost vedetele, atât în Craiova, cât și în localitatea Rast de pe Valea Dunării. Toate evenimentele au fost organizate de Consiliul Județean Dolj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. 

Dolju’-n bucate, la Radio Oltenia Craiova

Diversitatea culinară a fost la ea acasă, la începutul săptămânii, când elevi, gospodine și voluntari din tot Doljul, dar și din Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți au venit cu cânt, joc popular sau bucate, la aniversarea a 68 de ani de Radio Oltenia Craiova. Evenimentul a avut loc în curtea stației radio, iar cei care au avut ocazia să fie acolo au putut admira și gusta bucatele noastre tradiționale oltenești. Aveți mai jos câteva fotografii de inspirație... Gurmandă!

Straie de suflet, la Zilele Comunei Rast

Bineînțeles că tradițiile nu-și au loc fără straiele populare, iar costumele populare de pe Valea Dunării sunt unele care strălucesc și își povestesc singure istoria. Cu ocazia Zilelor Comunei Rast, în localitate a avut loc, vinerea trecută, o expoziție de costume tradiționale. În expoziție au fost prezentate obiecte din colecția lui Alexandru Lilea, interpret de muzică populară, laureat în anul 2017 al Festivalului „Maria Tănase“, ediția a XXIV-a: costumul popular, obiecte de ceramică, pistornice, icoane, lămpi, războaie de țesut, instrumente muzicale tradiționale, scoarțe, peșchire, rișchitoare, fuse și multe altele.

Alaiul călușului oltenesc, de Rusalii

Și, pentru că, dacă avem Rusaliile, avem și călușul oltenesc, Duminica Rusaliilor nu putea trece fără a fi marcată prin tradiționalul alai al călușului oltenesc. Din centrul orașului și până în Parcul „Romanescu”, cetele de călușari din Dolj (Coţofe­­nii din Dos, sat Potmelţu; Dăbuleni; Giurgiţa; Sopot, sat Pietroaia; Şimnicu de Sus, sat Leşile) dar și din Vâlcea și Olt (ceata din comuna Frâncești și Ceata de călușari „Romula Malva” din com. Dobrosloveni) au fermecat pe oricine le-a ieșit în cale, prin cântec și dans tradițional.

Datinile și obiectele care ne-au rămas amintire de la strămoși, frumusețea și simplitatea lor ne amintesc mereu că avem ce transmite mai departe și cu ce ne mândri. Vă propunem să facem asta din ce în ce mai des și să ținem minte că, doar amintindu-ne istoria, vom putea merge mai departe către viitor. 😊 

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova