Fântâna Jianu

Obiectiv arhitectural


Address

Fântâna Jianu, Craiova, România

Despre

Fântâna Jianu este un monument de for public din Craiova, situat în Grădina Botanică, pe str. Iancu Jianu, nr. 5. Fântână a fost construită în jurul anului 1800 de boierul Hagi Stan Jianu și refăcută în 1930.

Fântâna Jianu a fost construită de boierul Hagi Stan Jianu în jurul lui 1800 într-o mahala de la marginea Craiovei de atunci, unde căruțașii obișnuiau să poposească la intrarea în oraș, pentru a-și adăpa animalele. Rapid, a devenit una din sursele principale de alimentare cu apă ale mahalalei și nu numai, sacagii vânzând apă de aici în tot orașul. Numele fântânii vine de la numele boierului care a construit-o, dar tradiția îl asociază cu cel al vestitului haiduc Iancu Jianu, despre care se spune că ar fi poposit odată la un han din apropiere.

La mijlocul secolului al XIX-lea, în apropierea fântânii, pe locul actualei Grădini Botanice din Craiova, se afla casa familiei lui Alexandru Macedonski, unde viitorul poet a copilărit. Se spune că acesta a fost inspirat de peisajul idilic al parcului din zonă, pe care l-a surprins ulterior în mai multe poezii.

Sursa: www.monumenteoltenia.ro

Alte sugestii

Casa Băniei

Monument / Obiectiv arhitectural

Muzeul de Artă Craiova

Monument / Muzeu / Obiectiv arhitectural

Podul Calafat-Vidin

Companie de transport / Obiectiv arhitectural

Stadionul ”Ion Oblemenco”

Obiectiv arhitectural / Sport și agrement

Sala Polivalentă

Obiectiv arhitectural / Sport și agrement