Casa Eskenazy

Casa Eskenazy

Monument / Obiectiv arhitectural


Address

Casa Eskenazy și Casa Boicescu, Calea Unirii 42-44, Craiova 200409, Romania

Despre

Proprietate a familiei Eskenazy, Casa Eskenazy a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în centrul orașului Craiova, și se află pe Calea Unirii, la numărul 42. Clădirea este situată pe partea dreaptă a străzii, conform sensului de circulație (coborând dinspre Hotelul New York înspre Biserica Mântuleasa), vis-à-vis de Casa Diamantopol.

Casa Eskenazy face parte dintr-un șir de case în regim închis de construcție (case înșiruite), construcții asemănătoare sau identice construite la dreapta-stânga unui perete comun, după un plan simetric. Ceea ce este specific pentru această construcție este faptul că a fost ridicată de către și pentru doi proprietari, după cum arată și plăcuțele ce indică faptul că găzduiește două clădiri monumente istorice: în dreapta, la numărul 42, este Casa Eskenazy, iar în stânga, la numărul 44, se găsește Casa Boicescu.
Clădirea este structurată pe două etaje (parter și etaj). La parter există două spații cu activitate comercială (patiserie – gogoșerie în Casa Eskenazy și atelier de yale și copiat chei în Casa Boicescu), separate de intrarea principală în edificiu, care oferă acces printr-o pasarelă la spațiile plasate simetric la etajul superior, precum și la curtea interioară.

Casa Eskenazy și-a primit numele de la familia Eskenazy (sau Eschenazy / Eskenasy / Eschenazi), una dintre familiile de evrei din Craiova care a dat orașului la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea mulți intelectuali: doctori, avocați, dar și personalități în domeniul bancar. Înainte să devină proprietatea acestora, casa a găzduit Pensionul Settelin, conform raportărilor lui Th. I. Ionescu din cartea „Scurt istoric al învățământului particular din Craiova” din 1906. În anul 1885, frații Așer și Lazăr Eschenasy dețineau un magazin de manufactură în str. Unirii, nr. 40, pe locul actualei Case Eskenazy, numit “Frații Așer Eskenasy”.

sursa: www.monumenteoltenia.ro

Alte sugestii

Casa Băniei

Monument / Obiectiv arhitectural

Muzeul de Artă Craiova

Monument / Muzeu / Obiectiv arhitectural

Podul Calafat-Vidin

Companie de transport / Obiectiv arhitectural

Stadionul ”Ion Oblemenco”

Obiectiv arhitectural / Sport și agrement

Sala Polivalentă

Obiectiv arhitectural / Sport și agrement