
Casa Feraru
Monument / Obiectiv arhitectural
Despre
Casa Feraru din Craiova este un monument istoric de arhitectură aflat în apropierea zonei centrale a orașului. Clădirea este situată pe Calea Unirii, la numărul 68, lângă Casa Schina și vis-a-vis de Casa Grigorescu. Casa, care a aparținut moșierului N. I. Feraru, găzduiește în prezent Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor”.
Casa a fost construită în stilul academismului francez după planurile inginerului craiovean Alfred Vincenz. Fost arhitect al Primăriei Craiova, dar și conservator al secției etnografice a Muzeului Olteniei, Vincenz a proiectat pentru numeroși proprietari din Craiova acelor timpuri, aducându-și contribuția la bogăția edilitară a urbei.
Casa Feraru este o apariție impozantă în peisajul arhitectural al Căii Unirii. La exterior se remarcă cele două balcoane și ornamentația bogată, în special în partea superioară și la nivelul acoperișului cu luminatoare decorative. Intrarea se face prin curte (nu are ieșire înspre stradă), de unde se intră în holul de la intrare și apoi, urcând câteva trepte, în holul interior. La etaj se ajunge urcând o scară în formă de spirală. La interior ies în evidență stucatura și ornamentațiile, pictura murală executata de pictorul Francisc Trybalski, dar și mobilierul și decorațiunile (tapiserii). Casa Feraru a fost dotată cu sobe în stil renascentist, cu instalații sanitare realizate de Johann Laub (a lucrat și la Hala Măcelarilor din fosta Piață Marșeu) și instalații de lumină realizate de inginerul Florea Iliescu.
Sursa: www.monumenteoltenia.ro
Foto: www.monumenteoltenia.ro