Casa Câncea

Casa Câncea

Monument / Obiectiv arhitectural


Address

Casa Câncea, Calea Unirii 74, Craiova 200330, România

Despre

Casa Câncea este un monument istoric de arhitectură din municipiul Craiova, pe Calea Unirii, la numărul 74. Clădirea, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, este situată pe partea dreaptă a străzii, conform sensului de circulație (coborând dinspre Hotel New York înspre Parcul Nicolae Romanescu).
Clădirea își ia numele de la familia de arendași Nicolae Câncea, care a deținut-o de-a lungul timpului (nu știm cu certitudine dacă imobilul a fost și construit de familia Câncea). Nicolae Câncea provenea, la rândul său, dintr-o familie de arendași, el și fratele său, Vasile, primind în 1893 moștenire de la tatăl lor, Teodor Câncea, moșiile Cetate și Ulmul, o casă în Craiova (str. Abundenței, nr. 9), o casă în Calafat și moara de la Cetățuia. De-a lungul anilor, Nicolae și-a sporit averea, el fiind arendașul moșiei Sumașul (Coșovenii de Jos, Dolj) și deținând întinse moșii în județele Mehedinți (Slașoma, Broscari, Dobra, Balta Verde, Bălăcița-Vardinița (Gvardenița), Voloiac) și Dolj (Malu Mare, Cetate, Coșoveni, Glod-Vârâți, Livezi, Leu, Secui, Ghindeni, Fărcaș, Sălcuța) și imobile în Craiova și Calafat.
De-a lungul timpului, aspectul original al clădirii a fost afectat, iar lucrările din anul 2010 (finisaje exterioare în culori diferite de cele anterioare, placaje de gresie la soclu, reparații la tencuială, înlocuire a tâmplăriei cu ferestre din tâmplărie PVC cu geam termopan) s-au făcut fără să se respecte normele în vigoare pentru clădiri incluse pe Lista Monumentelor Istorice.

Sursa: www.monumenteoltenia.ro/

Alte sugestii

Casa Băniei

Monument / Obiectiv arhitectural

Muzeul de Artă Craiova

Monument / Muzeu / Obiectiv arhitectural

Podul Calafat-Vidin

Companie de transport / Obiectiv arhitectural

Stadionul ”Ion Oblemenco”

Obiectiv arhitectural / Sport și agrement

Sala Polivalentă

Obiectiv arhitectural / Sport și agrement