Stăpâni peste timp. 5 conace pe care trebuie să le vezi atunci când ajungi în Dolj

Stăpâni peste timp. 5 conace pe care trebuie să le vezi atunci când ajungi în Dolj


Acum, că ne putem plimba fără restricții în întreaga țară, ar fi păcat să nu trecem să observăm, chiar și de la distanță, acolo unde nu este posibilă apropierea, mastodonți ai timpului, care au rămas în picioare după ani și ani. Sunt conacele vechi ale Doljului, mărturii lăsate în istorie de către mai-marii județului, care își spun povestea și azi tuturor celor care vin să le vadă.

Iată cinci dintre clădirile impunătoare din Dolj ce poartă un parfum de epocă deosebit. Din fericire, grație unor oameni care s-au implicat la momentul potrivit, în unele dintre ele puteți să vă și cazați.

Conacul Banu Mărăcine

Situat în apropierea Craiovei, conacul face parte din Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine”, cunoscută în Oltenia și în afara ei grație vinurilor deosebite create aici, dar mai ales prin Roua plaiului, un vinars prezentat și premiat cu medalia de argint la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, în 1996. Conacul a fost construit de către fostul primar al Craiovei, Constantin Negrescu, în cinstea fiului său. În clipa de față, acest obiectiv beneficiază și de camere care pot fi închiriate pentru cazare, prin contact la adresa de e-mail ramonagiotoiu@yahoo.com sau la 0251/411746, dar și pentru diverse evenimente importante. 
Curtea Regală Craiova

Conacul Barbu Drugă

Situat în comuna Cetate, pe pitorescul mal al Dunării, conacul a fost ridicat în 1875 de către Ștefan Barbu Drugă, un moșier local. În prezent, clădirea este proprietate privată și aparține urmașei familiei Drugă, Joana Grevers, care a transformat conacul, parcul din jur și portul într-un port cultural unde au loc evenimente culturale. Toate împrejurimile sunt ajutate, bineînțeles, de Dunărea care spală pământurile în cele mai toride zile de vară. 

Conacul N.N. Popp

Casa impunătoare din satul Padea, comuna Drănic, a aparținut bancherului N.N. Popp, iar istoria sa începe la începutului anilor 1900, mai exact în 1907. Clădirea poartă semnătura arhitectului Ion D. Berindey, iar istoria conacului este legată și de scriitorul Alexandru Kirițescu, acesta imaginând, aici, acțiunea din romanul „Gaițele”. Conacul a fost reabilitat în urmă cu câțiva ani, iar acum este disponibil turiștilor ca spațiu de cazare, pentru evenimente, cu toate dotările necesare. Dacă vreți să retrăiți atmosfera de acum o sută de ani, puteți face asta cu siguranță aici. 
Conacul Popeci

Conacul Ansamblului Curții Coțofenilor

Conac al avocatului Sescioreanu, acesta este un loc magic care, din păcate, nu mai poartă pe zidurile sale îngrijirea vremurilor de altă dată. Cu toate acestea, parfumul vremurilor în care chiar Regina Maria a poposit aici încă au rămas. Aflat în comuna Coțofenii din Față, el datează de la mijlocului secolului XVIII și a fost și un platou de filmare pentru filmul „Tănase Scatiu”, în anii 1970. Tocmai de aceea, el este cunoscut și sub numele de Conacul Tănase Scatiu. 

Conacul Brăiloiu

Conacul a fost construit la finele anilor 1600 – începutul anilor 1700 de către Cornea Brăiloiu, Mare Ban al Olteniei, o importantă figură din jurul lui Constantin Brâncoveanu. Situat în satul Negoiești, comuna Melinești, acesta are și o chestiune mistică în jurul său, care spune că sub conac ar exista un tunel, însă nimeni nu știe unde duce acesta. Un alt amănunt important este legat de faptul că această clădire a fost construită cu cărămidă cărată din mână în mână de la Brădești, comună vecină cu Melinești, aflată la circa 7 kilometri distanță. 
Conacul Brăiloiu

Acestea sunt doar cinci dintre bijuteriile aflate pe pământ doljean, iar dacă drumurile voastre se intersectează vreodată cu ele, puneți un gând bun pentru ca ele să reziste în timp. Și, bineînțeles, urmăriți Monumentalistul, care face o treabă superbă de documentare fotografică și nu numai ale acestor minunate clădiri din județul nostru. 
Monumentalistul

Foto: facebook.com/MonumentePierduteOltenia, facebook.com/Monumentalistul, monumenteuitate.org, conaculpopeci.ro 

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova