#21Martie. Ziua Olteniei, plină de evenimente culturale la Craiova

#21Martie. Ziua Olteniei, plină de evenimente culturale la Craiova


Ziua Olteniei, desemnată astfel prin lege din 2017 și celebrată pe 21 martie, marchează intrarea olteanului revoluționar Tudor Vladimirescu în București, în anul 1821. Cu ocazia acestei date extrem de importante pentru noi, oltenii, doljenii și craiovenii, instituțiile de cultură din Craiova au gândit un program de evenimente inedite, ce vin cu informații poate neștiute, expoziții inedite, dar și cu activități interactive.

Astfel, pe 21 martie, ne vom putea bucura cu toții de următoarele evenimente: 

- Centrul „Constantin Brâncuși” – 17:00 – 22:00 – Expoziția „Craiova de altădată”

Evenimentul, organizat de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, cuprinde imagini ce surprind atmosfera orașului în Belle Epoque, dar și în prima jumătate a secolului al XX-lea. Printre clădirile sau zonele cu vechime pe care le puteți admira în această expoziție se numără Palatul de Justiție, Piața Nouă, Calea Unirii, Banca Comerțului sau Parcul „Romanescu”. 

- Centrul „Constantin Brâncuși” – Expoziția „Album Parc Bibesco”

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” ne propune o expoziție ce ilustrează, la 120 de la inaugurarea sa, etapele construirii celui mai frumos parc al Craiovei, Parcul „Romanescu”, o bijuterie amenajată în stil romantic de către marele arhitect francez Edouard Redont. Vizitatorii vor putea admira 46 de planșe cu imagini din timpul construirii acestui monumental parc, al cărui proiect a fost premiat cu Medalia de Aur la Expoziția Internațională de la Paris (1900).

- Centrul „Constantin Brâncuși” – Expoziția „Șapte stări”

Completând evenimentele desfășurate la Centrul „Brâncuși” în data de 21 martie, Galeria ARTA – Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova ne aduce în atenție o expoziție ce reunește, sub numele „Șapte stări”, lucrările a zece artiști. Evenimentul se concentrează pe arta contemporană, sub diversele ei înfățișări: pictură, sculptură, obiect și fotografie. Ea va putea fi vizitată până la data de 26 martie. 

- Sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” – 10:00 – 14:00 – Treasure Hunt: Oltenia

Tot echipa Bibliotecii „Aman” ne propune un concurs interactiv tip vânătoare de comori cu tema „Oltenia”, prin care participanții vor descoperi informații interesante și mai puțin cunoscute despre olteni și Oltenia, făcând, în același timp, un tur al Bibliotecii „Aman”. Regulamentul jocului va fi înmânat fiecărui participat la începutul jocului, așa că, dacă te simți un pic detectiv, nu trebuie să ratezi acest eveniment!

- Piața „Frații Buzești” – 18:30 – 22:00 – „N-auzirăți de-un oltean” – Spectacol de tradiții

Primăria Craiova, prin Ansamblul Folcloric Maria Tănase, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, ne invită la acest spectacol în care folclorul va fi reamintit și celebrat prin vocile cele mai îndrăgite ale oltenilor. Alături de ei, vor fi și membrii grupului Pandurii Vladimirescului din Mehedinți, Orchestra „Lăutarii Mehedințiului” și Corpul de balet al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Sărbătoarea oltenească mereu se prelungește, căci așa ne stă nouă în fire, iar cu ocazia asta, într-o lună dedicată doamnelor, Muzeul de Artă ne propune o expoziție specială în Sala Oglinzilor, pe data de 23 martie, începând cu ora 16:00. Este vorba despre „Doamne din Craiova - Tipare ale feminității în secolul al XIX-lea”, organizată de Muzeul de Artă Craiova în parteneriat cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Dolj. Așadar, femeile deosebite ale Craiovei, care au influențat arta, educația și comunitatea în general, vor fi rememorate prin lucrări de pictură, fotografii și documente de epocă. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 24 aprilie.

Nu uitați că puteți mereu descoperi istoria noastră participând la tururile ghidate ale prietenului întregii comunități, Dragos Andreescu – Monumentalist. Trebuie doar să fiți pe fază pe grupul de Facebook dedicat acestora, căci locurile sunt limitate și se epuizează imediat!
Tururi Ghidate cu Monumentalist Monumentalist - facebook

Similar Suggestions

#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!