#BrâncușiAlLumii. Viața lui Brâncuși, în documente inedite de la Arhivele Naționale, la Muzeul Olteniei

#BrâncușiAlLumii. Viața lui Brâncuși, în documente inedite de la Arhivele Naționale, la Muzeul Olteniei


Suita de evenimente culturale „Brâncuși. Al lumii”, patronată de Consiliul Județean Dolj, este în desfășurare și ne oferă ocazia să ne documentăm, să îl trăim și să îl cunoaștem mai bine pe olteanul care, în drumul său de la Hobița la Paris, a trecut și prin Craiova, preț de câțiva ani. 

Constantin Brâncuși este omagiat, în aceste zile, la 147 de ani de la naștere, și printr-o expoziție inedită, găzduită de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, organizată în colaborare cu Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale. Intitulată „Din viața lui Brâncuși”, manifestarea culturală vernisată astăzi aduce în fața publicului documente niciodată expuse publicului și fotografii din fondurile arhivistice, mărturii surprinzătoare ce aduc aminte de perioada șederii marelui sculptor la Craiova, dar și în București. 

Ne amintim foarte bine vorbele lui Brâncuși, care spunea că la Craiova s-a născut a doua oară, iar cei câțiva ani pe care sculptorul i-a petrecut aici i-au marcat și modelat, cu siguranță, existența. În perioada 1899 – 1900, Biserica „Madona Dudu” Craiova și Consiliul General Dol-Jiu îi acordau tânărului Brâncuși burse de studii, pentru a putea urma cursurile Școlii Naționale de Arte Frumoase din București. Școala pe care Constantin Brâncuși a urmat-o în Craiova îi poartă astăzi numele, iar faptul că artistul și-a petrecut aici o perioadă a vieții l-a făcut să fie mult mai apropiat comunității, care l-a apreciat și care, iată, în ziua de astăzi dorește să îl readucă în prim-plan, așa cum mereu a meritat să fie. 

În cadrul expoziției de la Muzeul Olteniei, specialiștii muzeografi au pregătit și o serie de schițe și planuri reprezentând bustul artistului și restaurarea casei sale natale de la Hobița, precum și Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu. Nu în ultimul rând, curioșii vor putea vedea și bustul lui Constantin Brâncuși, semnat de sculptor Maria Constantinescu și câteva interpretări plastice ale operelor sale. 

Exponatele pot fi studiate până la data de 20 martie, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, iar accesul publicului este liber. 

Întreaga serie de evenimente dedicată celor 147 ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși poate fi consultată la linkul de mai jos: 
Calendarul evenimentelor

Vă invităm, așadar, să-l cunoașteți mai bine pe părintele sculpturii moderne, sărbătorit la noi acasă, în Dolj! 

Similar Suggestions

#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!