Universalul Brâncuși, celebrat din nou, de ziua lui, la Craiova

Universalul Brâncuși, celebrat din nou, de ziua lui, la Craiova


Weekendul care vine ne așteaptă cu o nouă surpriză culturală de proporții: cea de-a doua ediție a Zilelor Brâncuși de la Craiova, manifestare culturală de amploare al cărei start a fost dat anul trecut, continuă și în 2024, cu evenimente inedite, concerte, dezbateri, expoziții și multe altele. Consiliul Județean Dolj merge mai departe, astfel, cu ceea ce și-a propus: să îl omagieze pe olteanul Brâncuși așa cum el merită cu adevărat, dar și să ofere cât mai multor persoane oportunitatea de a-l cunoaște mai bine și de a și-l apropia. 

Așadar, 148 de ani de la nașterea marelui sculptor oltean Constantin Brâncuși se împlinesc în acest an, pe 19 februarie, iar suita de evenimente culturale se va desfășura între 17 și 19 februarie. Centrul „Constantin Brâncuși”, Muzeul de Artă, Muzeul Cărții și Exilului Românesc și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” sunt locurile în care se vor petrece evenimentele, ce au ca protagoniști principali nume sonore precum Grigore Leșe, Mircea Dinescu, Irinel Popescu, Sergiu Corbu Boldor – cu spectacolul-emblemă „Dezleganie”, dedicat lui Brâncuși - sau Doina Lemny, istoricul de artă neobosit și specializat în opera omului care a făcut piatra să cânte.

Zilele Brâncuși sunt și o oportunitate excelentă de a privi arta prezentului, mai ales în raport cu cea a trecutului. Expoziția tinerilor artiști de la UNARTE București, „PAYS SAGE”, va putea fi admirată pe simezele Centrului „Constantin Brâncuși” începând de sâmbătă după-amiază, iar lucrările elevilor de la Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” le puteți vedea de sâmbătă de la prânz, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, reunite sub numele „Eu nu creez păsări, ci zboruri”.

Vă reamintim că orașul nostru este cel în care Constantin Brâncuși și-a petrecut patru ani din viață, timp în care a fost elevul Școlii de Arte și Meserii, unde a început să se formeze și să-și iscusească stilul inconfundabil. Remarcându-se repede prin talentul său, instituțiile craiovene i-au alocat burse pentru a-l ajuta să studieze la Școala Națională de Arte Frumoase din București. Muzeul de Artă Craiova deține șase opere ale lui Brâncuși, aceasta fiind cea de-a doua cea mai mare colecție de opere Brâncuși de pe teritoriul țării noastre. Mai mult, în 2022, Consiliul Județean Dolj a inaugurat și Centrul „Constantin Brâncuși”, un spațiu avangardist, gândit de arhitectul Dorin Ștefan, ce a devenit rapid un loc efervescent, de întâlnire a artelor și a oamenilor care o iubesc în aceeași măsură.

Vă invităm să-l cunoașteți pe Brâncuși aici, acasă, în orașul care s-a format, și să pășim cu toții pe calea amintirilor sale, pe care suntem atât de norocoși că ni le-a lăsat ca moștenire! Fiți la curent cu întreg programul evenimentelor pe Discover Dolj&Craiova!

Similar Suggestions

#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!