Lacul Bistreț

Lacul Bistreț


Address

Lacul Bistrețu, România

About

Lacul Bistreţ este situat în sudul judeţului Dolj, pe teritoriul comunelor Bistreţ şi Cârna, la aproximativ 5 kilometri distanţă de Dunăre. Poziţia sa geografică şi condiţiile de trai oferite de habitatele sale conferă lacului un rol de refugiu pentru păsările care se deplasează de-a lungul Dunării. Pe parcursul unui an, dar mai ales în perioada migraţiei de primăvară şi toamnă, lacul găzduieşte sute sau chiar mii de exemplare de păsări.

Lacul Bistreţ are o suprafaţă de 1.936 de hectare şi este sit de referinţă pentru protecţia păsărilor migratoare. În zonă pot fi admirate specii de raţe, gâşte, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, egrete, berze, pescăruşi, chire şi chirighiţe, diverse specii de limicole. Localnicii povestesc că locul este de vis şi poţi vedea cu ochiul liber mii de păsări acvatice.

„Lacul Bistreţ este protejat prin lege. Este o zonă unde poţi vedea la tot pasul mii de specii de păsări. Puţini sunt cei care ştiu de existenţa acestui sit de referinţă. Eu sunt fascinat de acest loc. Unele păsări rămân pe lac tot timpul verii, iar altele staţionează doar în sezonul rece, până când suprafaţa apei se acoperă de de strat de gheaţă. Am stat la un metro distanţă de cocostârci sau pescăruşi, iar senzaţia a fost una de nedescris. De-a lungul timpului m-am documentat şi încet, încet am reuşit să descoper o nouă lumea pe lacul Bistreţ“, a povestit Iulian Stoica, din Bistreţ.

Mirela Sabina Ridichie, muzeograf la Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Oltenia, a declarat că lacul Bistreţ a primit statut de Arie de Protecţie Specială Avifaunistică în anul 2007. În anul 2012 i s-a conferit si statutul de sit Ramsar. „Demersurile de desemnare a siturilor Ramsar, începute încă din 2011, au fost făcute de filiala din România a organizaţiei nonguvernamentale internaţionale WWF (World Wildlife Fund) şi SOR (Societatea Ornitologică Română), care urmăresc să identifice siturile transfrontaliere, importante ca medii de viaţă pentru păsările care migrează în lungul fluviului. Astfel, reţeaua de situri Ramsar transfrontaliere, nou consemnate cuprinde zone umede de pe ambele maluri ale Dunării şi anume: Bistreţ – Ibisha Island, Suhaia – Belene şi Iezer Călăraşi – Sreberna“, a spus muzeograful Mirela Ridichie.

Păsările sunt atrase aici de sursele de hrană bogate şi diversificate (peşti, batracieni, şerpi, viermi, melci, scoici, insecte, fitoplancton), dar şi de condiţiile de odihnă. Multe dintre speciile de păsări care populează lacul Bistreţ şi împrejurimile imediate ale acestuia sunt specii protejate de legislaţia naţională şi internaţională.

Localnicii din Bistreţ sunt siguri că zona poate fi transformată într-un obiectiv turistic de excepţie. „Putem promova obiceiurile locale şi produsele ecologice. Avem posibilităţi să ne dezvoltăm economic cu ajutorul lacului de la Bistreţ, însă din păcate cred că autorităţile nu îşi doresc acest lucru. Este trist că un astfel de loc nu este foarte bine cunoscut. Ar putea fi accesate fonduri europene pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Odată ce ai ajuns pe lacul Bistreţ eşti fascinat de absolut tot ce vezi. Sunt mii de specii de păsări. Pot fi admirate specii de raţe, gâşte, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, egrete, berze, pescăruşi“, a povestit Constantin Diaconu.

Aria de protecţie specială avifaunistică Bistreţ s-a aflat în custodia Muzeului Olteniei, între anii 2008-2009, iar în prezent este cuprinsă în situl Natura 2000 Coridorul Jiului, aflat sub administrarea Consiliului Judeţean Dolj.

Sursa: adevarul.ro

Photo Gallery

Similar Suggestions

Pădurea Zăval

Arie protejată

Rezervația naturală Balta Neagră

Arie protejată / Atracție naturală

Rezervația naturală Balta Lată

Arie protejată / Atracție naturală

Lacul Adunații de Geormane

Arie protejată / Atracție naturală

Pădurea Nisipuri

Arie protejată / Atracție naturală