Planetariul Nicolaus Copernicus
Intensificarea relațiilor de cooperare între Consiliul Județean (CJ) Dolj și administrația Voievodatului Varmia și Mazuria, din Polonia, a fost marcată simbolic joi, prin conferirea denumirii „Nicolaus Copernicus“ planetariului din cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, în paralel cu vernisarea unei expoziții dedicate cunoscutului astronom, în contextul celebrării a 550 de ani de la nașterea sa.
În cadrul evenimentului, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a anunțat că o manifestare în oglindă va fi organizată în luna decembrie în Republica Polonă, ca un reper important pentru politica de schimburi culturale între cele două regiuni, urmărindu-se promovarea tradițiilor și meșteșugurilor specifice Olteniei.
„Ne face o deosebită plăcere să avem astăzi alături de noi oaspeți dragi din Voievodatul Varmia și Mazuria, reprezentanți ai unei administrații cu care am purtat un viu dialog în ultimii ani, începând să dezvoltăm relațiile dintre noi și în domeniul cultural.
Legăturile dintre statele noastre sunt îndelungate și strânse. În cel de-al Doilea Război Mondial, Craiova a găzduit, în actualul sediu al Muzeului de Artă, înalți oficiali polonezi, aflați în exil. În prezent, colaborarea a atins inclusiv sfera apărării, pentru că, așa cum se știe, aici funcționează o brigadă multinațională sub egida NATO, brigadă în care se găsesc și militari din Republica Polonă.
Când ne referim la o administrație competitivă, vorbim de multă vreme de modelul polonez, care a reușit să dezvolte structuri performante și să elaboreze strategii și politici publice eficiente de atragere a finanțărilor europene, cu atât mai mult cu cât și noi, Consiliul Județean Dolj, ne-am stabilit drept direcție principală de acțiune accesarea fondurilor structurale. Am apreciat modul în care programele Uniunii Europene au fost gândite și implementate la nivelul regiunilor în Polonia, aspect care ne-a determinat să stabilim o legătură cu Voievodatul Varmia și Mazuria. De-a lungul timpului, am participat împreună la inaugurarea Centrului «Constantin Brâncuși», a Muzeului Cărții și Exilului Românesc, dar și la evenimente care s-au desfășurat în Republica Polonă, cum a fost și Congresul Economic al Autorităților Locale, din luna mai.
Este o zi importantă pentru noi, întrucât la ultima întâlnire, din primăvară, alături de fostul mareșal al voievodatului am decis ca – fiind un context special pentru Polonia, dat de împlinirea a 550 de ani de la nașterea marelui om de știință Nicolaus Copernicus – să conferim planetariului de la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei numele celebrului astronom.
Evenimentul de astăzi reprezintă o primă etapă a unui schimb cultural care va continua în decembrie, când vom fi noi prezenți în Polonia cu o manifestare mai amplă, prin intermediul căreia vom promova tradițiile noastre, de la portul popular la obiceiurile meșteșugărești din regiunea Olteniei“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
La vernisajul de la Secția de Științele Naturii au mai participat vicepreședintele CJ Dolj Antonie Solomon, administratorul public al județului, Cosmin Durle, directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, precum și o numeroasă delegație formată din reprezentanți ai administrației Voievodatului Varmia și Mazuria.
Consiliul Județean Dolj a aprobat, în ultima ședință ordinară a plenului, încheierea unui acord de cooperare cu Voievodatul Varmia și Mazuria în domeniile dezvoltării regionale, culturii, turismului, educației, economiei și comerțului, documentul urmând să fie parafat de cele două părți în luna decembrie.