Craiova: Zilele „Marin Sorescu”, la 88 de ani de la nașterea dramaturgului
Lumea ni l-a dat pe Marin Sorescu chiar la noi acasă, iar noi facem ce știm mai bine cu moștenirea lăsată de el!
Zilele „Marin Sorescu” debutează pe 27 februarie, la Craiova, iar până pe 29 februarie, data la care s-a născut dramaturgul doljean, veți avea parte numai de surprize organizate de Teatrul Național din Craiova care îi poartă numele celui care ne-a fermecat cu „La Lilieci”.
Astfel, pe 27 februarie, în Sala „I.D. Sîrbu”, veți putea vedea „Iona”, de Marin Sorescu, o producție a Teatrului Dramaturgilor Români. În ziua următoare, Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu vine la Craiova cu „Sus, La Lilieci”.
Pentru finalul zilelor dedicate lui Sorescu, Naționalul craiovean vă poftește în Sala „Amza Pellea”, pe 29 februarie, la spectacolul prezentat în premieră națională, „Viziunea viziunii”, produs de Fundaţia „Marin Sorescu”, al cărei preşedinte este Radu Sorescu, unul dintre nepoţii scriitorului.
Bilete pentru toate reprezentațiile sunt disponibile aici:
Totodată, ca să nu uităm nici prin scris că se împlinesc 88 de ani de la nașterea lui Sorescu, prietenii de la Biblioteca „Aman” găzduiesc și ei, până pe 29 februarie, o expoziție de carte cu titluri semnate de dramaturg, în Salonul expozițional de la parterul instituției.
Craiova este legată strâns de Marin Sorescu și suntem siguri că și el a văzut altfel orașul care, acum, îi poartă cu mândrie amintirea. Marele dramaturg s-a născut în comuna doljeană Bulzești, unde și-a petrecut copilăria și a urmat cursurile școlii primare. Apoi, pașii vieții l-au condus la Craiova, oraș pe care l-a iubit și căruia i-a dedicat și celebrele versuri:
„Craiova văzută din car e cel mai frumos oraș din lume,
Rămân și acum încremenit când mă gândesc, îmi lasă gura apă”.
„Craiova văzută din car e cel mai frumos oraș din lume,
Rămân și acum încremenit când mă gândesc, îmi lasă gura apă”.
Nu degeaba, la Craiova, el a continuat să studieze la Colegiul Național „Frații Buzești”. Casa lui memorială există în comuna natală, acolo unde curioșii pot să vadă și să afle ce l-a inspirat pe scriitor, măcar într-o oarecare măsură, în opera sa, vizitând împrejurimile, ulițele pe care l-au purtat pașii, dar și locurile ce au dat naștere operelor sale, cum ar fi chiar cimitirul din comuna natală, „La Lilieci”.