Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”
Bibliotecă
Telefon
Website
Despre
Aproximativ 200000 de cetățeni solicită sau frecventează anual Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” pentru a împrumuta cărți, pentru a organiza sau participa la diferite acțiuni culturale și educative sau pentru a căuta on-line informații despre probleme legate de sănătate, educație, locuri de muncă, dezvoltarea afacerilor, dar și pentru comunicarea cu rudele sau prietenii. În 2018 au fost împrumutate sau consultate aproximativ 250000 de documente din colecțiile bibliotecii.
Numărul mare de cetățeni care folosesc serviciile Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” este un indicator relevant al influenței și importanței de care se bucură biblioteca. Pentru activitatea desfășurată, precum și pentru proiectele implementate, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a fost distinsă cu titlul „Biblioteca Anului” în cadrul Galelor APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), desfășurate în decembrie 2018 la București.
Istoria Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a început cu mai bine de un veac în urmă. Inaugurarea Fundației Alexandru și Aristia Aman, în 21 decembrie 1908, a reprezentat prima inițiativă privată din Craiova în sensul înființării unui centru cultural complex destinat publicului. Momentul festiv s-a desfășurat în prezența distinsului cărturar Spiru Haret, ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice la momentul respectiv.
Parte integrantă a fundației inițiale, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și-a desfășurat neîntrerupt activitatea de la înființare și până în prezent. În momentul de față, fondurile de cărți, reviste și ziare ale bibliotecii numără peste 628088 unități, dintre care 535 cărți vechi românești și străine rare din secolele XVI – XIX, precum și 5 manuscrise valoroase.
Biblioteca dispune de patru filiale locale, în cartierele Craiovița Nouă, Brazda lui Novac, Rovine și Valea Roșie, precum și de mai multe filiale și centre culturale pe care le sprijină în afara granițelor țării: Canada, Serbia, Italia, Bulgaria, Grecia și, în curând, Republica Moldova.