Când arta iese în stradă

Când arta iese în stradă


Atunci când spațiile goale, când zidurile și calcanele nu spun nimic, este rolul oamenilor să intervină și să transmită un mesaj. Asta se întâmplă și la Craiova, acolo unde arta urbană are un loc important. Iar o simplă plimbare pe stradă poate surprinde, de unde nu te aștepți, cu niște piese ce dau viață zonelor care, de regulă, nu ar spune nimic.

Centrul orașului este, fără îndoială, locul unde se găsesc cele mai multe opere de artă de acest gen. În Centrul Istoric, panourile de electricitate terne și plictisitoare au fost readuse la viață cu ajutorul elevilor de la Liceul de Artă, printr-un proiect demarat în urmă cu câțiva ani. Tot în aceeași zonă, există calcane care au căpătat personalitate și care, acum, spun povești trecătorilor. Astfel, centrul civic, locul de adunare al oamenilor, devine viu și deosebit.

Prin alte proiecte private, precum manifestul urban Street Delivery, două ganguri care, până demult, nu transmiteau nimic, au fost redate publicului prin reprezentări moderne, pline de viață și de culoare. Avem, astfel, povești urbane reprezentate pe gangul din zona Colegiului Național „Carol I”, iar în Bazarul Craiovei așteaptă să fie vizitați poetul Mihai Eminescu și scriitorul Mircea Eliade, într-o adaptare modernă și proaspătă. Datorită acestor proiecte, locurile amintite s-au transformat din simple pasaje de trecere în spații de admirat.

În proximitatea Muzeului de Artă, pe un perete nesesizabil până acum câteva luni, a apărut un portret deosebit: cel al „minunii blonde”, Ilie Balaci, fotbalistul Craiovei Maxima care a dispărut dintre noi într-o zi de toamnă, în 2018. Acest portret este doar unul dintre felurile în care comunitatea a ales să aducă un modest omagiu unuia dintre cei mai importanți sportivi ai Doljului.

Cartierele au și ele poveștile lor. Pe blocuri înalte, gri, stau acum portrete și povești legate strâns de comunitățile din zonă. Legenda lui Baba Novac, Bătălia de la Rovine cu fragmente din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu ori portretul lui Marin Sorescu, ilustrat prin scrierile sale, dau culoare cartierelor și le fac să arate altfel. Asta, cu ajutorul unor artiști precum Krom Balgesky şi Kero Zen, din Londra și Cluj, care au semnat aceste lucrări. Dar și cu importanta contribuție a cetățenilor, care au spus ce-și doresc să vadă la ei în cartier.

Arta stradală din Craiova nu se oprește aici, căci creativitatea cetățenilor nu se oprește aici. Da, orașul poate fi redescoperit într-un mod alternativ și plăcut privirii. Hainele colorate pe care Craiova le-a îmbrăcat în ultimii ani nu sunt decât un semn că orașul este un organism viu, în permanentă schimbare, care-și ascultă vocile. Și ce povești frumoase spun ele!

Foto: discoverdolj.ro

Alte sugestii

Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova
Târgul de carte Gaudeamus 22, la Craiova, de astăzi!
Târgul de Paște revine la Craiova, în magicul Parc „Romanescu”
Mărțișor pe toate gusturile, la Craiova
Craiova: Zilele „Marin Sorescu”, la 88 de ani de la nașterea dramaturgului