Casa Dianu, redată circuitului turistic. Vezi aici imagini din timpul lucrărilor!

Casa Dianu, redată circuitului turistic. Vezi aici imagini din timpul lucrărilor!


Ceea ce, până acum câțiva ani, părea doar una dintre casele de patrimoniu uitate de timp, a devenit, astăzi, o bijuterie șlefuită și redată circuitului turistic și cultural. Casa Dianu, o operă de artă a arhitecturii începutului secolului trecut este, astăzi, o mărturie vie a faptului că, acolo unde există implicare și dorință, pot fi realizate lucruri mărețe.

Prin accesarea de fonduri europene de către Consiliul Județean Dolj și prin predarea ei către Biblioteca Județeană "Alexandru și Aristia Aman", Casa Dianu va deveni Muzeul Cărții și Exilului Românesc, un muzeu unicat în România, care va reuni opere ale autorilor români aflați în exil, precum Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Leonid Mămăligă, Cicerone Poghirc sau arhivele Cenaclului de la Neuilly. De asemenea, vor fi aduse și fondurile acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu și acad. Ștefan Ștefănescu ori Ileana și Romulus Vulpescu.

Discover Dolj v-a ținut mereu la curent cu ceea ce s-a întâmplat cu Casa Dianu, pe tot parcursul implementării proiectului. Vă prezentăm și astăzi fotografii din timpul lucrărilor, care au fost făcute cu dedicare și implicare totală din partea constructorilor.

„Lucrările nu au fost deloc ușoare. Ele au implicat multă muncă de migală și pot să spun că s-au păstrat detaliile originale de arhitectură, inclusiv foița de aur, iar 97 la sută dintre elementele de tâmplărie au fost restaurate și recondiționate. Întreg ansamblul reflectă fidel modul în care edificiul a fost construit, la începutul secolului trecut, și veți vedea că, pe fațada imobilului, încă se păstrează inițialele proprietarului Tache Dianu. Ne-am propus să redăm comunității clădirea exact așa cum marele boier din Bănie a conceput-o și a edificat-o. Mă bucur că putem să le oferim craiovenilor și țării, în definitiv, un obiectiv extraordinar, un adevărat monument de arhitectură”, a explicat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Lucrările de restaurare a Casei Dianu au costat circa 5 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene.

Vechea clădire Dianu, din strada 24 Ianuarie, este un monument datând de la sfârşitului de secol XIX şi începutul de secol XX, fiind un reper arhitectural şi stilistic semnificativ pentru arhitectura municipiului Craiova. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea corespunde perioadei în care oraşul Craiova a trecut prin profunde transformări edilitare: sistematizarea reţelei stradale, amenajarea şi modernizarea unor grădini publice importante, construirea şi consolidarea unor edificii publice şi particulare, mărturii ce atestă atmosfera şi efervescenţa creatoare a anilor 1900.

Spiritul epocii cerea ca oamenii să socializeze, întâlnindu-se la reuniuni dansante şi tot felul de evenimente culturale din viaţa urbei, găzduite pe rând de familiile cu renume şi prestigiu. De aici necesitatea elitelor de a avea o reşedinţă în ton cu epoca în care se prefera un stil arhitectural eclectic, un adevărat amalgam de stiluri: baroc târziu, neoclasicism, neoromânesc, academism de şcoală franceză, neorenascentism etc.

Alte sugestii

#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!