#CasaDianu. Muzeul Cărții și Exilului Românesc, numărătoare inversă până la deschiderea oficială

#CasaDianu. Muzeul Cărții și Exilului Românesc, numărătoare inversă până la deschiderea oficială


Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova, găzduit de Casa „Tache Dianu”, un important simbol arhitectural pentru Craiova și una dintre cele mai frumoase case vechi din Dolj, reabilitată cu fonduri europene de către Consiliul Județean Dolj, este aproape să-și deschidă oficial porțile pentru vizitatori. 

Instituția a primit, recent, de la Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, avizul prealabil în vederea înființării, ceea ce înseamnă că, în puțin timp, ne vom putea bucura de un nou muzeu în Craiova, în Dolj și în Oltenia. Muzeul este unul unic în România, adunând la un loc și aducând sub ochii publicului colecții impresionante ale românilor importanți care au creat și contribuit la cultura românească în exil și care, grație eforturilor specialiștilor de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, au fost donate acestei noi instituții.

Dintre colecțiile și fondurile de documente prezente în noul muzeu, le amintim pe cele ale academicianului Dinu C. Giurescu, istoricului Dan Berindei, academicianului Basarab Nicolescu, scriitorilor Mircea Eliade, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, regizorilor Andrei Șerban și Paul Barbăneagră sau soților Ileana și Romulus Vulpescu.

Dincolo de caracterul său de studiu, de muzeu, noul spațiu va fi și unul interactiv, cu tehnică și aparatură de studiu de ultimă generație, dar și unul dedicat întâlnirilor și dezbaterilor culturale. Muzeul Cărții și Exilului Românesc își propune să fie o instituție vie și modernă, deschisă tuturor, păstrând în aceeași măsură atât caracterul cunoașterii trecutului, cât și al educării generației viitoare, care va oferi cultura de mâine.

Așteptăm cu drag, așadar, în peisajul craiovean, atât deschiderea unei noi instituții de cultură, cât și a unui monument de arhitectură formidabilă, adus la viață printr-o muncă de nemăsurat, dar care a meritat fiecare secundă de efort. Strădania tuturor celor implicați în acest proiect se va amortiza, cu timpul, cu fiecare vizitator care va călca pragul și care va înțelege mai mult din ceea ce înseamnă cultura românească, trimisă, demult, în exil și readusă, acum, acasă.

Ne vedem la inaugurare! #Soon

Alte sugestii

Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!
#SăptămânaPurcărete. Legendarul regizor, în prim-plan la Naționalul craiovean!
Parcul „Romanescu”, 121 de ani de frumusețe în sufletul Craiovei!