#ChinologiaCraioveană. Centrul Național de Educare Canină, o poveste despre empatie, curaj și loialitate

#ChinologiaCraioveană. Centrul Național de Educare Canină, o poveste despre empatie, curaj și loialitate


Se antrenează de ani întregi pentru a servi societatea și, alături de oamenii lor, cu care fac echipe minunate, reușesc să tragă, de foarte multe ori, linia fină dintre a fi și a nu mai fi. Sunt câinii de salvare de la Centrul Național de Educare Canină (CNEC) din Craiova, premianți de top la campionate internaționale de căutare și salvare, recunoscuți pe plan mondial, antrenați pentru a sări în foc, dărâmături, avalanșe și ape și pentru a interveni în situații de criză ca să salveze vieți omenești. 
Centrul Național de Educare Canină - facebook

Șase dintre acești câini minunați și oamenii lor de suflet, cărora le sunt alături de o viață întreagă, au mers în Turcia pentru a participa la misiuni de salvare în urma cutremurelor devastatoare care au cuprins țara. Plecați în orașul Hatay, ei au reușit să salveze patru vieți prețioase, mai ales în situația dată, și au trecut prin momente emoționante, prin spaimă, dar și prin bucuria incomensurabilă de a-și face, în mod fidel, datoria pentru care se pregătesc constant.

Ei sunt Flash, Kika, Oscar, Willow, Athos și Nera, care împreună cu sufletele lor pereche, Liviu Ionescu, Mădălin Ion, Carmen Popescu, Adriana Grigore, Oana Marica, Cosmin Rădulescu, dar și alături de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj, Bogdan Vlăduțoiu și de Radu Marin, coordonator operațiuni speciale, au fost primiți înapoi acasă cu medalii, îmbrățișări și mângâieri pline de gratitudine.

Povestea a ceea ce este CNEC astăzi s-a scris la începutul anilor ’80, la Craiova, când a fost recunoscută oficial, în România, prima formațiune canină de salvare, alcătuită din patru ciobănești germani cu patru conductori, toți din Craiova. De atunci, orașul nostru a fost din ce în ce mai asociat cu câinii de salvare la nivel național, dar și internațional, cu competițiile chinologice și cu performanța în acest domeniu. Istoricul întreg al CNEC poate fi citit la adresa de mai jos.
Centrul Național de Educare Canină

„Mi-ar fi plăcut să găsim mai multe vieți omenești decât am găsit, mi-ar fi plăcut să văd mult mai mulți oameni fericiți”

Despre experiența din Turcia, unde salvatorii au plecat pe cheltuiala proprie, fiind parte din cele 10% dintre formațiunile ONG care au participat la acțiune fără niciun fel de ajutor statal, președintele CNEC, Liviu Ionescu, a povestit că a fost una extrem de solicitantă, dar îmbucurătoare când membrii echipei au văzut că au reușit să-și atingă scopul extrem de dificil de a salva vieți, în condițiile tragice din Turcia. 

CNEC a avut o misiune foarte dificilă, pentru că în fiecare zi am lucrat cu mai multe formațiuni internaționale, am avut un program foarte intens: opt ore de căutări pe zi, câteva ore bune noaptea, a trebuit să schimbăm zonele de căutare conform procedurilor și cerințelor pe care ni le-a impus jandarmeria turcă. Ce este interesant e că am trecut prin niște momente pe care nu aș vrea să le revăd, dacă se întâmplă ceva în România. În schimb, activitatea celor șase căței a fost foarte intensă, ei au ajutat alte formațiuni să caute. Dacă cei care au fost acolo zic că nu au nimic, este clar că peste o lună-două, trebuie să meargă la psiholog. Asta nu te face decât să te reanalizezi, să te redescoperi; trebuie să vezi comportamentul câinelui, reacțiile post-eveniment. Trebuie să ne luăm o perioadă de relaxare mentală, chiar de o analiză interioară – dacă nu știm să o facem, trebuie să învățăm – iar ceea ce pot să spun este următorul lucru: am trecut prin ce am trecut în Turcia, bine ar fi ca media să transmită un mesaj către populație și către autorități, cine ne ajută, cum ne ajută, dacă avem cunoștințele de protecție a populației în cadrul unei catastrofe naturale sau tehnologice. Sunt mândru de toți cățeii din echipă. Mi-ar fi plăcut să găsim mai multe vieți omenești decât am găsit, mi-ar fi plăcut să văd mult mai mulți oameni fericiți. Faptul că am fost apreciați de populație, de toată lumea, pentru efortul pe care l-am făcut, este o mulțumire sufletească. Moralul este ridicat”, a povestit Liviu Ionescu, președintele CNEC. 

Prezenți, de-a lungul anilor de activitate, la peste 200 de exerciții și demonstrații de căutare-salvare naționale și internaționale, fiind chemați încă din anul 1996 să intervină la numeroase situații reale de căutare-salvare în parteneriat cu autoritățile, cei de la CNEC au avut, și de această dată, sarcina grea de a-și pune propriile vieți în pericol pentru a salva alte suflete din calea tragediei. Iar ei, ca întotdeauna, au fost fideli crezului lor: „De la inimă la inimă”.

Suntem mai mult decât siguri că vorbim în numele tuturor atunci când spunem că fiecare dintre noi le mulțumește că există și că fac o treabă atât de minunată pentru întreaga comunitate.

Centrul Național de Educare Canină, ne înclinăm și suntem mândri de voi! 

Alte sugestii

Târgul de Paște de la Craiova, deschis în câteva zile! Parcul „Romanescu”, plin de surprize
Amza Pellea, mai viu ca niciodată în inima Doljului! Casa memorială din Băilești, redeschidere emoționantă
Amza al nostru renaște! Casa Memorială din Băilești, redeschisă publicului, după un spectacol-eveniment de amploare
#După30deAni. Festivalul „Shakespeare”, ediție impresionantă în 2024
Ziua Olteniei - maraton de evenimente culturale, la Craiova