Conacul Barbu Drugă

Conacul Barbu Drugă


Address

Strada Portului, Cetate, Romania

Despre

Conacul Barbu-Druga 
Conacul Barbu Drugă este situat în satul port la Dunăre Cetate, el fiind ridicat de Ștefan Barbu Drugă, un moșier local. Acesta, sesizând potențialul amplasamentului, inființează la sfârșitul secolului al XIX-lea portul la Dunăre pentru a facilita comerțul cu cereale din zona Olteniei. Alături de port și de conac, domeniu de la Cetate mai cuprinde parc, moară, diverse anexe. 
Conacul a fost ridicat în primă fază în 1875, dar etapa care-l caracterizează este cea de început de secol XX, încadrându-se în stilul Art Deco cu influențe ale vilelor italienești ale momentului edificării. Clădirea este amplasată în mijlocul parcului cu care relaționează printr-o serie de terase descoperite la toate nivelurile, cele de la nivelurile superioare fiind acoperite de pergole realizate din beton armat. Interioarele sunt simple, urmând o distribuție pe două niveluri, un nivel subteran și un nivel de terase la partea superioară, toate conectate printr-o scară interioară. La parter sunt saloanele iar la etaj dormitoarele, relaționând cu terasele deschise. 
După 1989, domeniul s-a aflat în proprietatea autorităților locale pentru ca după 2000 să fie retrocedat urmașei familiei Drugă, Joana Grevers, care a reușit transformarea conacului, parcului și a portului într-un port cultural, aici organizându-se evenimente artistice, expoziții etc. 
Surse: www.monumenteuitate.org 
www.audiotravelguide.ro
Foto; https://www.facebook.com/photo/?fbid=2158597584279070&set=pb.100063565119237.-2207520000

Photo Gallery

Alte sugestii

Conacul Banu Mărăcine

Conac

Conacul N.N. Popp

Conac

Ansamblul Curții Boierești Jieni

Conac

Ansamblul Curtii Boierești Brăiloiu

Conac

Ansamblul Curții Coțofenilor

Conac