#DoljuNBucate. Racii doljeni, vedetele unei parade gastronomice de excepție

#DoljuNBucate. Racii doljeni, vedetele unei parade gastronomice de excepție


Încă din 2014, „Dolju-n bucate”, un eveniment menit să promoveze tradițiile culinare doljene prin mâinile gospodinelor iscusite ale județului și ale pasionaților de gastronomie, farmecă pe toată lumea și nu se mai oprește. Și bine face!

Gândit de echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, sub egida Consiliului Județean Dolj, „Dolju-n bucate” înseamnă istorie și tradiție expusă publicului prin hrana noastră vie, readusă în atenția publicului prin specificul doljean plin de arome, verdețuri, savori și, uneori, prin secrete neștiute ale gastronomiei locale.

Așa a fost și „RACI la Dolju-n bucate” de la Galeriile „Cromatic”, din data de 15 mai, când publicul a fost invitat la o degustare aparte: cea de raci. Și nu acei raci din apă, ci ardeii roșii, uscați la soare, pe sfori, și apoi înmuiați în zemuri precum ciorbe, sosuri ori umpluți cu carne sau legume, astfel încât să potolească cele mai pretențioase sau selective gusturi.

Alături de cei de la CJCPCT Dolj și – îndrăznim să spunem – fără de care evenimentul n-ar mai fi fost la fel, au fost localnici voluntari din localitățile doljene Moțăței, Carpen, Galicea Mare, Calafat, Băilești și Bechet. Alături de ei, au făcut echipă bună elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova, dar și prietenii din Bulgaria, de la Asociația Vlahilor, satul Gomotarti, și de la Casa de Cultură Probuda - Florentin, din satul Florentin.

Pe lângă tradiționalii raci ai noștri, gospodinele și gospodarii au mai pus în alăturarea lor plăcinte, prăjituri, bunătăți din cămară, pâine coaptă-n țăst, turte pe plită, mămăliguță și brânză, ceapă și usturoi verde, mâncare de urzici, dragavei cu carne la găleată sau garniță cum îi zic în unele locuri, pui fript în pâine, prăjituri, dulcețuri, vin și țuică.

Am putea spune că a fost o încântare pentru toate felurile de papile gustative și un mod corect și natural de a ne cunoaște tradițiile și istoria.

Sigur că putem citi cărți despre poporul și despre zona noastră, dar alta este să gustăm, furculiță cu furculiță, lingură cu lingură, îmbucătură cu îmbucătură, și să simțim strămoșii care ne transmit cele mai dragi mesaje ale lor prin gusturi atât de iscusite.

În 2024, Dolju-n bucate împlinește un deceniu și va fi „Dolju-n bucate de 10”. Noi sperăm ca, până atunci, să mai avem parte de asemenea surprize din partea celor care au ales să ne împărtășească tainele lor și, astfel, să ne facă și pe noi să ne hrănim nu doar trupul, ci și sufletul, cu poveștile lor cusute în farfurii, din cele mai prețioase roade ale pământului și naturii! ❤️

Alte sugestii

#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova
Târgul Meșterilor Populari – ediția cu numărul 45, la Craiova!