EuroVelo 6
Traseu bicicletă
Despre
Iesind din Drobeta Turnu Severin, pentru a merge spre Calafat veti traversa urmatoarele comune: Hinova, Vinju Mare, Cujmir, Cetate, Maglavit, iar apoi veti ajunge in Calafat. Drumul care leaga Drobeta Turnu Severin de Calafat este un drum national, DN 56A, avand uneori un trafic intens. Pe parcursul traseului va puteti opri la Vanju Mare, localitate recunoscuta pentru vinul si pentru cramele existente acolo, unde puteti face o degustare.
Urmand cursul Dunarii veti traversa comuna Cetate. Aici veti putea vizita “Portul Cultural Cetate” care pe langa frumusetea lui culturala va poate oferi posibilitatea de a degusta produse culinare traditionale romanesti, vinul de Cetate si spectacole de arta si film. Toate acestea fiind multiplicate de frumusetea Dunarii.
Lasand in urma Portul cetate veti merge catre comuna Maglavit care va poate incanta privirile cu o frumoasa manastire finalizata de curand, purtand hramul “Nasterii Maicii Domnului”. Manastirea Maglavit este un loc legat de numele lui Petrache Lupu. Constructia bisericii incepe in 1936, din initiativa unor credinciosi, pe locul si in amintirea "minunii" cu Petrache Lupu. Manastirea Maglavit este desfiintata de comunisti si reinfiintata, cu hramul Izvorul Tamaduirii, in 1990, an in care se continua lucrarile neterminate inainte de razboi. Astazi biserica este terminata. Aici este inmormantat Petrache Lupu.
Continuandu-va drumul si lasand in urma manastirea veti ajunge in la intrsectea drumurilor DN56 A si E79, drum care va conduce catre Calafat. De aici veti mai avea de parurs 17 de kilometri pana la urmatorul punct de oprire. Calafatul va ofera posibilitatea de a va delecta cu produse romanesti din peste si nu numai la restaurantele sin oras si de asemenea va puteti si caza aici optand pentru hoteluri sau pensiuni. Oras cu o bogata istorie, acesta dezvaluie privirilor viztatorilor numeroase obiective turistice, monument istorice, biserici cu o arhitectura deoasebita, un muzeu de arta .Infiintat in 1969, muzeul este gazduit de o cladire monument istoric impunatoare construita de italianul Adotti-Palatul Marincu, cu cate doua coloane de o parte si de alta a scarilor de acces strajuite de doi lei.
Tot aici exista si un punct de trecere a frontierei catre Vidin, Bulgaria. Traversarea Dunarii se face pe podul rutier.
Lasand in urma Calafatul va veti continua drumul pe valea Dunarii traversand comunele Poiana Mare, Rast, Negoi, Bistret, Zaval, Ostroveni si in cele din urma veti ajunge la Bechet. In fiecare dintre aceste comune veti avea cate ceva de vizitat si va veti bucura de ospitalitatea satenilor care cu siguranta va vor oferi un loc de cazare sau va vor delecta cu mancare traditional romaneasca.
La Zaval veti avea ocazia sa vizitati “Parcul Natural Zaval”. Tot aici veti putea sa innoptati intr-un camping amenajat special pentru turisti si mai ales pentru iubitorii sportului pe bicicleta. Camping-ul este amenajat la marginea unei paduri, pe malul stang al Jiului (in imediata apropiere a confluentei acestuia cu Dunarea) si dispune de facilitati precum:
- casute (din acelea cu doua paturi si o mica veranda la intrare, dar si mai mari, suficient de incapatoare pentru o familie), ordonate si curatate;
- terenuri de fotbal ( si de tenis);
- bucatarie si spatiu comun unde se poate servi masa;
- dusuri si grupuri sanitare;
- locuri de camping.
De la Zaval pana la Bechet mai aveti de parcurs doar 15 kilometri. In Bechet veti gasi locuri de masa si cazare si alte informatii folositoare turistului pe bicicleta: farmacii, spital, oficiu postal, banca sau casa e schimb valutar. Si aici exista un punct de trecere a frontierei, traversarea facandu-se cu bacul.
Plecand din Bechet si urmand cursul Dunarii va veti indrepta catre urmatorul port la Dunare, Corabia. Cei 47 de kilometri de parcurs pana la Bechet sunt “floare la ureche” pentru biciclistii cu experienta. Drumul este destul de bun, iar traficul este aproape inexistent. Satele pe care le traversati parcurgand acesata ruta sunt destul de linistite si incarcate de obiceiuri si traditii. Trecand pe aici veti gasi gazduire si bucate traditionale daruite de acestia, veti avea ocazia sa vedeti cum se tes covoarele de femei batrane cu experienta de viata, cum se coace painea in test, cum se face branza romaneasca etc. Cu siguranta veti ramane cu amintiri placute si va veti bucura de ospitalitatea cu care veti fi intampinati. Fiecare comuna are traditiile ei, iar locuitorii acestora se bucura sa le impartasasca cu cei care le viziteaza.
Urmand drumul veti ajunge la Corabia unde veti gasi restaurant bune si locuri de cazare primitoare. Tot aici putti vizita numeroasele obiective turistice care contribuie intr-o mare masura la frumusetea locului. “Cetatea Sucidava” este unul dintre principalele puncte de atractie ale acetui oras. Atractia principala este reprezentata de fantana secreta, descoperita din intamplare de catre hotii de caramizi. Tunelul este bine amenajat, poti admira bolta originala, iar apa e chiar buna de baut si astazi. Cand cobori prin el chiar te simti in urma cu 2000 de ani.