Centrul viticol Banu Mărăcine

Centrul viticol Banu Mărăcine

Cazare - Craiova / Podgorie / Cramă / Vilă - Craiova


Address

Calea București 166, Craiova 200446, Romania

Despre

Centrul viticol Banu Maracine este unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute areale viticole din Oltenia. Din 1962, functioneaza aici Statiunea Didactica Banu Maracine, institutie ce apartine invatamantului superior horticol, un colos – 1250 de hectare – ce a avut aceeasi soarta cu toate marile si micile podgorii in Romania ante-decembrista si care este astazi serios concurat de proprietatile private, cu suprafete mult mai mici si mai controlabile, ce nu isi pun problema cantitatii ci a calitatii aducatoare de profit si renume.

În 1966, cadrele didactice de la Facultatea de Horticultură a Universităţii din Craiova au numit această capodoperă viticolă Banu Maracine. Se considera că întâiul român care a văzut ţări şi mări îndepărtate (anul 1328) ar fi fost fiul banului Andrei Mărăcine, oltean neaoş, neastâmpărat, care a dus faima Jiului şi Oltului, a Dunării şi a Carpaţilor, până la malul Senei. Acesta ar fi ajuns la curtea regelui Filip de Valois, în serviciul căruia s-ar fi pus, sprijinindu-l în războiul pe care tocmai îl purta cu englezii. Pentru bravura faptelor sale de vitejie i s-a atribuit nobilul titlu Marchiz de Ronsard, de aici rezultând numele Banu Mărăcine.

Staţiunea Didactică Banu Mărăcine este situată în centrul viticol cu acelaşi nume, preţuit pentru renumitele sale vinuri roşii, albe şi aromate, dar şi prin mirificul vinars Roua plaiului, prezentat în 1996, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost premiat cu medalia de argint, pentru fineţea şi rafinamentul său, dar şi pentru autenticitatea tehnologiei prin care se obţine.

În 1975, a luat fiinţă Staţiunea Didactică Experimentală Craiova, cu formă de organizare asimilată IAS-urilor (ferme şi sectoare), având ca obiect de activitate instruirea practică a studenţilor, desfăşurarea activităţii de cercetare de către cadrele didactice şi implementarea rezultatelor cercetării în producţie.

În perioada 1984-1990, prin decopertarea terenului, a fost construită Hruba, una dintre cele mai mari din ţară. Hruba este locul în care se maturează vinurile. Sortimentele de vinuri sunt ţinute în butoaie de stejar. Urmează al doilea subsol al construcţiei: vinoteca. Sala are ceva magic în ea. Aici, sticlele sunt aranjate pe rafturi, în poziţie orizontală. În fiecare an, după recoltare se stabilileşte un număr de sticle, care este adus pentru învechire. Rafturile sunt numerotate pe categorii. Cele mai vechi soiuri datează din 1970. În vinotecă se află 20 de mii de sticle, atât de vin, cât şi de distilate din piersici, dar şi din prune.

Crama Banu Mărăcine va intra în circuit touristic

În cadrul Staţiunii Didactice Banu Mărăcine se află amplasată Vila Mircea şi Remiza, cunoscute în trecut sub numele Vilele Negrescu, fost primar al Craiovei, care a construit în mijlocul viilor un frumos castel, în onoarea fiului său, Mircea. Construcţia aminteşte de faimosul stil brâncovenesc. Lângă castel a construit o cochetă pivniţă pentru vinuri, iar deasupra acesteia, un impunător – prin măreţie şi frumuseţe – foişor, din care poţi admira întregul amfiteatru viticol Banu Mărăcine, care ofera Craiovei o frumuseţe aparte.

Vila Mircea şi Remiza au fost complet renovate şi dispun de 4 camere single şi 3 camere duble, fiecare cu baie proprie, sală de conferinţă, sală terasă, cramă şi bucătărie.

Surse:
https://vinul.ro/jurnalistii-de-vin-in-cramele-olteniei.html
https://www.ucv.ro/campus/puncte_de_atractie/vila_mircea/prezentare.php
http://www.cvlpress.ro/10.05.2012/crama-banu-maracine-va-intra-in-circuit-turistic/
https://www.xaaranovack.com/degustare-de-vin-la-statiunea-didactica-banu-maracine/

Photo Gallery

Alte sugestii

Pensiune craiova

Cazare - Craiova

The Arlington Boutique Hotel

Cazare - Craiova

Viile Almaj

Podgorie / Cramă

Blue Events ***

Cameră de închiriat - Craiova / Cazare - Craiova

Motel Hanul Doctorului **

Cazare - Craiova / Motel - Craiova