„Film în sat”, o poveste despre apropiere într-o lume care pare făcută să ne despartă

„Film în sat”, o poveste despre apropiere într-o lume care pare făcută să ne despartă


Atunci când comunitatea este unită, lucruri mari se întâmplă. Acesta a fost și cazul Festivalului de arte „Film în sat”, organizat de Asociația „Cuzin Toma - Dacă eu pot, poți și tu”, care s-a întâlnit, timp de trei zile, cu oamenii din Dolj și nu numai, în localitatea Cernătești.

Comunele care se află departe de marile orașe au tendința să fie uitate de metropole și îngropate sub un soi de comoditate împământenită. Nu a fost cazul aici, unde Consiliul Județean Dolj, Primăria Cernătești și Consiliul Local Cernătești și-au dat mâna pentru a primi, în mijlocul lor, oameni care știu ce fac și pentru cine, artiști care știu foarte bine că singurul mod prin care poți livra cultură în zonele greu accesibile este să bați din poartă în poartă pentru a o oferi. Sau, cel puțin, să aduci cultura cât mai aproape de ei.

Astfel, stadionul din Cernătești s-a transformat, weekendul trecut, într-un loc în care filmul, muzica, arta în general și-au găsit loc și, credem noi, l-au făcut să devină un punct central în care oamenii se întâlnesc, socializează, se bucură și află lucruri noi despre lumea care, deși pare foarte departe de ei, este atât de aproape. Asta dacă există oameni care să aducă această lume acolo unde ea se simte cel mai bine.

Inițiativele socio-culturale de acest gen merită sprijinite pentru că însuflețesc o comunitate și o fac să devină un loc interactiv, în care lumea descoperă un potențial poate neexploatat până atunci. În cazul comunei Cernătești și al acestui festival, și Cula Cernăteștilor, recent reabilitată prin fonduri europene accesate de Consiliul Județean Dolj, a primit un loc binemeritat în topul destinațiilor din weekendul trecut, având în vedere că aceasta s-a bucurat de atenția pe care o merită, cu numai câteva săptămâni înainte de inaugurarea oficială.

Dincolo de aspectul cultural al evenimentului, am fost bucuroși să vedem la un loc oameni de toate felurile, atât localnici, cât și vizitatori ajunși în zonă pentru o seară sau două, ca să afle potențialul unui astfel de loc care, la prima vedere, nu are foarte multe de oferit.

Ni s-a demonstrat, încă o dată, că omul sfințește locul și că, dacă interesul este suficient de mare, o comună aproape necunoscută pe harta României poate deveni un pol al întâlnirilor de toate felurile.

Mulțumim, „Film în sat”, pentru că ne-ați învățat că se poate să fim toți la un loc, zâmbind, bucurându-ne și, cel mai important, pentru că ne-ați învățat că diferențele dintre noi sunt infinit mai puține decât lucrurile care ne apropie.

Ne revedem curând!

Alte sugestii

Ziua Culturii Naționale, plină de evenimente la Craiova
#RetrospectivaAnului. Doljul și Craiova au fost magice și în 2024!
Festivalul „Craiova Muzicală”, un deliciu pentru melomani. Vezi aici concertele care te vor încânta!
Ediția a zecea a Festivalului „Ioana Radu” transformă Craiova în capitala romanței!
#LecțieDeIstorie. Târgul de Toamnă, în premieră la Cula Izvoranu-Geblescu din Brabova